Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Ārzemju mākslas muzejā atklās Oļega Auzera personālizstādi

No 16.līdz 30.decembrim Ārzemju mākslas muzejā Rīgā būs apskatāma juveliermākslas meistara sudrabkaļa Oļega Auzera personālizstāde, kas veltīta viņa 40 darba gadiem juveliermākslā. Izstādē būs apskatāma daļa no mākslinieka pēdējo gadu darbu klāsta, kā arī vairāku Oļega Auzera skolnieku darbi.

Oļegs Auzers dzimis Rīgā 1950. gadā. Divdesmit gadu vecumā sāk apgūt juveliera amatu Rīgas juvelieru fabrikā. Pēc pāris gadu apmācībām un juveliera diploma saņemšanas strādā juvelierizstrādājumu darbnīcā, kur iegūst pieredzi un papildina zināšanas no vecmeistariem. Pēc tam seko mācības Maskavā Lietišķās mākslas institūtā. Paralēli mācībām aizraujas ar austrumu medicīnu un filozofiju. Tā, bagātinoties ar citu tautu kultūru, veidojas mākslinieka vērtību skala, kura arī atainojas O. Auzera darbos. Neviens nevar būt labāks skolotājs kā apkārtējā vide, jo tur ir viss - gan krāsu salikums un toņi, gan kompozīcija, gan proporcijas, tāds ir O. Auzera uzskats.

"Māksla ir saziņa, kurā izteiksmes līdzeklis var būt jebkas, kas var nodot ideju. Skatuvi, gleznu, sudraba kausu vai dzeju - visu, kas var saviļņot, aizraut vai likt pārskatīt savu dzīvi un tās vērtības, varam uzskatīt par mākslas izpausmi tās augstākajā pakāpē. Protams, ne visiem darbiem piemīt idejiskuma iezīmes. Mēs varam gūt arī tīri estētisku baudījumu no mākslas darba. Tomēr mani vairāk saista cilvēka emocionāli garīgā pasaule, kurā var atklāt mūsu vājības un drāmas. Esmu gandarīts, kad izdodas sudrabā izpaust to, kas man bijis svarīgs. Un vēl vairāk tad, kad izveidotais darbs ir sajūsminājis skatītāju", par savas daiļrades impulsiem un mērķiem stāsta mākslinieks.

1991.gadā Oļegs Auzers nodibina „Auzera juvelieru mākslas koledžu". Mākslinieka darbi ir dāvināti gan Melngalvju namam, gan Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam, Limbažu muzejam un Šveices Nacionālajam muzejam Cīrihē. 2001. gadā darinātais 128 cm augstais un 20 kg smagais augļu trauks bija pirmais darbs atjaunotajā Melngalvju nama sudraba kolekcijā. Atzinīgi Oļega Auzera darbus novērtēja arī mūsu valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, savas prezidentūras laikā pasūtot darbus Latvijas valsts reprezentācijai.