Septembrī Daugavpilī atzīmēs mākslinieka Rotko 110.dzimšanas dienu

© F64 Photo Agency

Septembrī Daugavpilī norisināsies vērienīgi pasaulslavenā Daugavpilī dzimušā mākslinieka Marka Rotko 110.dzimšanas dienai veltīti pasākumi,

6.septembrī, Daugavpilī sāksies 9.starptautiskā mākslas rezidence "Marks Rotko 2013", kurā piedalīsies mākslinieki no deviņām pasaules valstīm. Rezidence tradicionāli noslēgsies 25.septembrī Rotko dzimšanas dienā.

Šogad rezidence ar diviem pasākumiem būs arī Rīgā. 6.septembrī plkst.16 Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās K.Barona ielā 14 tiks atklāta izstāde "Marks Rotko un amerikāņu abstraktais ekspresionisms", kurā būs skatāmas trīs lielformāta mākslinieka darbu reprodukcijas un grāmatas par Rotko un amerikāņu abstraktajiem ekspresionistiem no Nacionālās bibliotēkas un Rotko mākslas centra bibliotēkas krājuma. Plkst.17 Eiropas mājā, Aspazijas bulvārī 28, notiks tikšanās un centra kolekcijas izstādes atklāšana.  

Sestdien, 7.septembrī, plkst.16 Rotko mākslas centrā notiks rezidences oficiālā atklāšana, kur brīvā gaisotnē Rotko centra pagalmā notiks visu rezidences dalībnieku, rezidences organizēšanā iesaistīto pušu un visu interesentu tikšanās. Atklāšanas pasākuma dalībniekiem ieeja Rotko centra B sektorā, kur patlaban skatāma pazīstamā Lielbritānijas mākslinieka, 2012.gada Rotko plenēra dalībnieka Dilvina Smita izstāde "Logi", iepriekšējo plenēru darbu izlase un starptautiskā keramikas simpozija "Landescape.Priekšvārds" izstāde, - par brīvu.

Nākamnedēļ, 9.septembrī, plkst.11 Rotko mākslas centrā preses pārstāvjiem paredzēta radošā preses konferenci "Kafija ar māksliniekiem". Savukārt stundu vēlāk, plkst.12 Daugavpils cietokšņa Hospitāļa ēkā paredzēta instalāciju veidošana kopā ar festivāla/darbnīcas "Telpa Daugavpils" dalībniekiem.

13.septembrī plkst.13 un 18 Rīgā, Esplanādē, būs skatāms Daugavpils un Rotko centra uzvedums-prezentācija, piesakot sevi kā "Rīga 2014" dalībnieku.

17.septembrī no plkst.16 līdz 19 Rotko mākslas centrā darbosies "Neformālā galerija", kurā mākslinieki rezidences dalībnieki prezentēs savu radošo darbību un diskutēs ar Daugavpils un reģiona māksliniekiem par laikmetīgās glezniecības procesiem. Interesenti ielūkoties rezidences mākslinieku darba procesā varēs 21.septembrī no plkst.14 līdz 16.

No 21.septembra līdz 23.septembrim Rotko mākslas centrā notiks mākslinieka Dilvina Smita meistardarbnīcas.

23.septembrī no plkst.17 līdz 19 DMRMC būs iespēja tikties ar filozofijas doktoru un Parīzes Universitātes pasniedzēju, daudzu filmu autoru un režisoru, kas ilgu laiku sadarbojās ar TV kanālu "Arte", Izi Morgenšternu. Tikšanās gaitā varēs noskatīties viņa filmu "Marks Rotko, abstraktais humānists" un piedalīties sarunā ar režisoru.

24.septembrī no plkst.14 līdz 16 Daugavpils pilsētas domes lielajā zālē norisināsies "Rotko lasījumi", galvenie ziņotāji - Jorkšīras skulptūru parka izpilddirektors Pīters Murejs un Morgenšternsens.

Rotko 110.dzimšanas dienas svinības Rotko mākslas centrā 25.septembrī sāksies plkst.12 ar Rotko veltītās pastmarkas pirmās dienas dzēšanu un turpināsies visas dienas garumā. Pastmarku izdevis Latvijas Pasts sadarbībā ar DMRMC, tās māksliniece - Līga Čible, nomināls - 60 santīmi.

Plkst.16 paredzēta rezidentu darbu izstādes "Marks Rotko 2013" atklāšana, bet stundu vēlāk - angļu improvizētās mūzikas kolektīva "AMM" koncerts sadarbībā ar festivālu "Skaņu mežs". Savukārt pasākuma kulminācija un pārsteigums sagaidāma plkst.19.

Svarīgākais