Tallinā atklās izstādi "Jesaja Berlins un viņa laika Rīga"

4. decembrī, Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā Tallinā atklās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un Sorosa fonda – Latvija veidotu izstādi latviešu un angļu valodā "Jesaja Berlins un viņa laika Rīga", kurā dokumentēta Rīgā dzimušā filozofa Jesajas Berlina (1909–1997) dzīve un darbs, kā arī sniegts plašāks ieskats 20. gadsimta sākuma Rīgas vēsturiskajā un kultūras vidē.

Izstāde būs skatāma no 2009. gada 4. decembra līdz 2010. gada 9. janvārim.

Izstādes atklāšanā piedalīsies Latvijas vēstnieks Igaunijā Kārlis Eihenbaums un Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, kā arī Igaunijas Nacionālās bibliotēkas ģenerāldirektore Janne Andreso.

Jesaja Berlins ir viens no zināmākajiem rīdziniekiem pasaulē, izcils politikas teorētiķis, ietekmīgs filozofiskā liberālisma aizstāvis un ideju vēsturnieks, saņēmis daudzus augstus apbalvojumus un goda doktora titulus. Izstāde "Jesaja Berlins un viņa laika Rīga" atvērta Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā ar mērķi prezentēt slavenā rīdzinieka dzīvi un darbu arī igauņu auditorijai.

Izstāde vēsta par Berlina agrīnajiem iespaidiem Alberta ielā Rīgā, kur viņš pavadīja bērnību, par emigrēšanu uz Krieviju un vēlāk uz Lielbritāniju, par Berlinu dzimtas traģisko likteni, par viņa daudzpusīgo personību un dedzīgo liberālisma aizstāvību. Tā atklāj arī Berlina saistību ar citiem pasaulslaveniem 20. gs. intelektuāļiem un māksliniekiem – S. Eizenšteinu, B. Pasternaku, A. Ahmatovu, Z. Freidu, L. Vitgenšteinu, V. Vulfu, P. Pikaso un daudziem citiem.

Izstādes atklāšanu Tallinā atbalsta LNB, Sorosa fonds – Latvija, nodibinājums "Ideju partneru fonds", Igaunijas Nacionālā bibliotēka un Latvijas Republikas vēstniecība Igaunijas Republikā.

Izstāde tapusi LNB sadarbībā ar Sorosa fondu – Latvija, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un muzeju "Ebreji Latvijā". Tās autors un kurators ir Aleksandrs Bjerns Dībens (Alexander Björn Düben).

Uz izstādes atklāšanu aicināti Igaunijas sabiedriskie un kultūras darbinieki, vēstures interesenti, žurnālisti, Latvijas kopiena Igaunijā, Igaunijā rezidējošie ārvalstu vēstnieki un diplomāti.

Svarīgākais