Pie Latvijas lasītājiem nonāk pāvesta Benedikta trešais vēstījums "Mīlestība patiesībā"

© skanpix

Šodien plkst.15 grāmatu namā "Valters un Rapa" notiks latviski izdotās pāvesta Benedikta XVI trešās enciklikas "Caritas in Veritate" ("Mīlestība patiesībā") prezentācija.

Šis pāvesta vēstījums publicēts 7. jūlijā un ir pirmā no enciklikām, kas pievēršas sabiedrībā aktuāliem sociālajiem jautājumiem.

Enciklikā atspoguļots Baznīcas viedoklis par pasaules ekonomisko krīzi, tās izpausmēm un aprakstīti iespējamie risinājumi evaņģēlija mācības gaismā.

Grāmatā norādīts uz sirdsapziņas un saprāta attiecību trūkumu mūsdienu cilvēku un tautu savstarpējai atkarībai, kā arī ekonomiskās krīzes sniegtajām iespējām izvirzīt sev jaunus noteikumus, mērķus un atrast jaunus rīcības veidus, sekojot pozitīvajai pieredzei un atmetot negatīvo.

Pāvests runā arī par kliedzošajām netaisnībām arī nabadzīgākajos pasaules reģionos, norādot uz to, ka lēmumi ekonomikā pārspīlētā un morāli nepamatotā veidā nedrīkst palielināt mantiskās atšķirības, bet nodrošinātu darba iespējas visiem. Tāpat pāvests aicina atcerēties, ka saimnieciskā dzīve nevar atrisināt visas sabiedriskās problēmas, vienkārši ieviešot veikalniecisku domāšanu, bet ir jāorientējas uz vispārības labumu, par ko vispirms būtu jārūpējas politiskajai kopienai.

Līdz šim ir publicētas divas pāvesta enciklikas: "Deus caritas est" un "Spe salvi", no kurām pirmā veltīta Dieva mīlestībai, bet otrā - cerībai.

Grāmatas prezentācijā piedalīsies kardināls Jānis Pujats, filozofijas zinātņu doktors Rihards Kūlis un grāmatas tulkotājs - filoloģijas zinātņu doktors Valdis Bisenieks.

Svarīgākais