Arheoloģei Zigrīdai Apalai veltītās grāmatas atvēršanas svētki

0. decembrī pulksten 16.00 Cēsu Izstāžu namā notiks arheoloģei Zigrīdai Apalai veltītās grāmatas „Regina in castro Wenda” („Cēsu pils valdniece”) atvēršanas svētki Cēsīs.

Cikla „Atvērsim grāmatu kopā” pasākumā piedalīsies Dr. hist. h. c. Zigrīda Apala, kura visu savu darba mūžu ir veltījusi Cēsu novada izpētei, grāmatas sastādītājs profesors, Valsts Emeritētais zinātnieks Andris Caune.

Pasākumu organizē Cēsu Centrālā bibliotēka un Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs.

Šo un citas Latvijas Vēstures institūta izdotās grāmatas varēs iegādāties.

Ieeja bez maksas.

Lai gan Z. Apalas nozīmīgā dzīves jubileja jau nosvinēta, grāmata svinīgi atvērta Rīgā, tomēr lielākā daļa cēsnieku varbūt pat nav pamanījusi, ka šāda grāmata ir iznākusi, nav bijusi iespēja viņu sveikt ar šo svarīgo notikumu viņas dzīvē. Arheoloģe visu savu darba mūžu, vairāk nekā 40 gadus, ir veltījusi Cēsu novada vēstures izpētei. Grāmatas autori ir Zigrīdas Apalas darba kolēģi, kuri devuši sevišķi augstu novērtējumu viņas mūža devumam. Nenovērtējama ir viņas padarītā nozīme Cēsu pilsētas vēsturē un tās attīstībā. Gadu gaitā Cēsu pils kļuvusi par vienu no visinteresantākajiem un pievilcīgākajiem viduslaiku vēstures, arhitektūras un arheoloģijas pieminekļiem Baltijā. Var teikt, ka Z. Apala ir šīs pils varenības augšā cēlāja.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.