Notiks grāmatas "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss" atvēršana

Trešdien, 2011.gada 14.decembrī plkst.16:00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā (Raiņa bulvārī 19, Rīgā) notiks Agritas Ozolas un Ritvara Jansona grāmatas "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss. Cilvēks padomju represiju sistēmā. 1941-1956" atvēršana. Grāmatas autori sagatavojuši plašu pētījumu par Sibīrijas vēstuļu uz bērza tāss autoru un adresātu likteņiem vēsturisko notikumu kontekstā.

Grāmatā "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss. Cilvēks padomju represiju sistēmā. 1941-1956" ietverti desmit bērza tāss vēstuļu autoru dzīvesstāsti, kas tapuši balstoties uz plašām dokumentu studijām. Katra konkrētā cilvēka personīgā traģēdija atspoguļo arī vispārējas tendences padomju režīma darbībā Latvijā un Lietuvā. Grāmatas autori pievērsušies ne tikai 1941. un 1949.gada deportācijām un politiskajām represijām Staļinisma laikā, bet ieskicējuši arī pretošanās kustību darbību.

Grāmatas tapšanas priekšvēsture mērāma vairāku gadu garumā. 2009.gadā UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" ietvaros izveidoja Latvijas nacionālo reģistru un tajā līdz ar trim citām nominācijām iekļāva arī Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss, ko bija iesniedzis Tukuma muzejs sadarbībā ar sešiem citiem Latvijas muzejiem. Jau gatavojot nominācijas pieteikumu, Tukuma muzejs apzinājās nepieciešamību veikt plašāku pētījumu par vēstuļu autoru likteņgaitām. Ar Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes atbalstu tika izveidota ceļojoša izstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss", ko 2011.gada 14.jūnijā atklāja Briselē.

Grāmatu dāvinās Latvijas bibliotēkām, UNESCO asociētajām skolām un septiņiem Latvijas muzejiem, kuru krājumā glabājas Sibīrijas vēstules uz bērza tāss. Grāmatas autori cer, ka pētījums būs labs palīglīdzeklis Latvijas vēstures mācīšanai skolās.

Grāmatu izdevis Tukuma muzejs un tā drukāta tipogrāfijā "Dardedze hologrāfija". Finansējums grāmatas izdošanai gūts no ES programmas "Eiropa pilsoņiem" (2007-2013) 4.aktivitātes "Aktīvi Eiropas piemiņas pasākumi" un LR Kultūras ministrijas līdzfinansētā projekta "Vēstules nākamībai", ko realizēja Tukuma muzejs sadarbībā ar kolēģiem Lietuvā. Nenovērtējamu atbalstu pētījuma gaitā sniedza bērza tāss vēstuļu autori un adresāti, Latvijas Politiski represēto apvienības Tukuma un Madonas nodaļas, 14 dažādi Latvijas muzeji un Latvijas Nacionālais arhīvs.

14.decembrī, grāmatas atvēršanas dienā, no plkst.10.00 līdz 18.00, LU vestibilā būs apskatāma arī ceļojoša izstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss". Skolu, muzeju un bibliotēku pārstāvji prezentācijas laikā varēs saņemt vienu grāmatas eksemplāru kā dāvinājumu.

Vēstules uz bērza tāss rakstītas Sibīrijā - ieslodzījuma vai spaidu darbu nometnēs un nometinājuma vietās. Tās saviem tuviniekiem sūtījuši represētie Latvijas un arī Lietuvas iedzīvotāji, kas bija arestēti par pretpadomju uzskatiem vai dalību pretošanos kustībā, izsūtīti par piederību zemniecībai, politiskajām partijām, par nevēlēšanos stāties kolhozā. Staļina kulta laikā represēti tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā mazgadīgu bērnu, un nometināti Sibīrijā.

Vēstules uz bērza tāss ir uzskatāmas par retumu. Latvijas muzejos saglabājušās tikai 19 no savulaik vairākiem desmitiem tūkstošu līdzīgām vēstulēm. Vēstules glabājas septiņos Latvijas muzejos: Tukuma muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā, Daugavas muzejā, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā, Talsu novada muzejā.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.