Apbalvos Latvijas literatūras gada balvas 2010 ieguvējus

2011.gada 20.maijā plkst.18.00 Spīķeru koncertzālē tiks pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas 2010.

Pasākumā tiks apbalvoti uzvarētāji katrā no 3 nominācijām – Izcilākais oriģinālliteratūras darbs, Izcilākais tulkojums un Spilgtākā debija, godināsim arī Knutu Skujenieku – Mūža balvas laureātu.

Laureāts katrā no nominācijām saņems 1000 LVL balvu, savukārt Mūža balvas ieguvējs – 1500 LVL. Paredzētas ari speciālbalvas, ko sarūpējuši sadarbības partneri un atbalstītāji. Pasākumu veido dzejnieks Andris Akmentiņš, tā noslēgumā uzstāsies grupa „Gaujarts”.

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs 2010 uz balvu pretendē

Jāņa Rokpelņa "Nosaukums", Liānas Langas "Vilkogas", Ingas Ābeles "Kamenes un skudras", Annas Auziņas "Es izskatījos laimīga", Andras Manfeldes "Zemnīcas bērni".

Nominācijā Spilgtākā debija literatūrā 2010 balvai izvirzīti - Vilis Lācītis par darbu "Stroika ar skatu uz Londonu". Osvalds Zebris "Brīvība tīklos" un Artis Ostups par darbu "Biedrs Sniegs".

Nominācijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums 2010" uz gada balvu pretendē Silvija Brice par Gintera Grasa "Brīnumkaste" un Salmana Rušdi "Florences burve" tulkojumu, Dace Meiere par Paolo Džordāno "Pirmskaitļu vientulība" un Sandro Veronēzi "Rāmais haoss" tulkojumu, Māra Poļakova par Sūzenas Klārkas "Džonatans Streindžs un misters Norels" tulkojumu, Maima Grīnberga par Veines Linnas "Nezināmais kareivis" tulkojumu un Inga Mežaraupa par Sērena Kirkegora "Bailes un trīsas" tulkojumu.

Paredzētas arī speciālbalvas, ko sarūpējuši sadarbības partneri un atbalstītāji. Pasākumu veido dzejnieks Andris Akmentiņš, tā noslēgumā uzstāsies grupa "Gaujarts".

Jau ziņots, ka tiks godināts arī dzejnieks Knuts Skujenieks, kurš saņem balvu par Mūža ieguldījumu.

Mūža balvas ieguvējs dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Skujenieks dzimis 1936.gadā. Studējis latviešu filoloģiju Latvijas Valsts universitātē (1954-1956). Beidzis M.Gorkija Literatūras institūtu Maskavā (1961). 1962.gadā notiesāts uz septiņiem gadiem soda nometnēs par pretpadomju propagandu, sodu izcietis Mordovijā. Reabilitēts 1989.gada jūnijā.

Pēc atgriešanās Latvijā pievērsies atdzejai, kļūdams par vienu no ievērojamākajiem cittautu dzejas pazinējiem un tulkotājiem. PEN kluba Latvijas nodaļas vadītājs (1989-1991). Tulkojis no ukraiņu, slovēņu, spāņu, serbu, maķedoniešu, grieķu, poļu, lietuviešu, somu, zviedru, dāņu valodas. Viņa atdzejoto autoru vidū ir Federiko Garsija Lorka, Gabriela Mistrāla, Janis Ricos, Tomass Transtrēmers, Ingera Kristensena, kā arī daudzu Eiropas tautu tautasdziesmas. 2001.gadā iznāk unikāla Skujenieka sastādīta un atdzejota grāmata "Dziesma, ej viegli pa manu sirdi", kurā sakopoti paraugi no visu Eiropas tautu 20.gadsimta dzejas oriģinālvalodā un Skujenieka atdzejojumā.

Latvijas literatūras gada balvas 2010 ekspertu komisijā strādā Ieva Kolmane, Andra Konste, Jānis Oga, Edvīns Raups, Maima Grīnberga, Evija Veide, Pēteris Draguns, Ieva Lešinska-Geibere un Guntis Berelis.

Latvijas literatūras gada balvas pasniegšana ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā. 2001.gadā tika aizsākta tradīcija ik gadu izvērtēt literāro veikumu un piešķirt balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā.

Latvijas literatūras gada balvas 2010 rīkošanā apvienojušās trīs literatūru pārstāvošas organizācijas - Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Literatūras centrs.

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.

Svarīgākais