Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Par pagājušā gada labāko prozas darbu atzīts Ingas Gailes romāns "Skaistās"

© Alise Šulca/F64 Photo Agency

Par pagājušā gada labāko prozas darbu atzīts apgāda "Dienas grāmata" paspārnē tapušais rakstnieces Ingas Gailes romāns "Skaistās", informēja Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste.

LTV raidījumā "Literatūre" šodien tika noskaidroti "Latvijas Literatūras gada balvas 2020" (LALIGABA) laureāti piecās kategorijās, kā arī sveikti speciālbalvas ieguvēji - dzejniecei Montai Kromai veltītā "Punctum" literatūras festivāla "Monta. Tu. Monta. Es." veidotāji -, kā arī godināts Latvijas Literatūras gada balvas - mūža balvas - ieguvējs, rakstnieks Juris Zvirgzdiņš.

Ekspertu komisijas gala balsojumā par LALIGABA balvas laureātu kategorijā "Labākais dzejas darbs" atzina Jāņa Vādona dzejoļu krājumu "Klusuma forma", kas nācis klajā apgādā "Pētergailis".

Par 2019.gada labāko ārvalstu literatūras tulkojumu atzīts dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa no seņspāņu valodas latviskotais varoņepus "Dziesma par manu Sidu", ko izdevis apgāds "Neputns".

Kategorijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" par žūrijas balsojuma līderi kļuva Viestura Ķerus grāmata "Meža meitene Maija", ko izdevis apgāds "Liels un mazs".

Savukārt kategorijā "Spilgtākā debija" par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā šogad tika atzīts Rvīna Vardes prozas krājums "Kas te notiek", kas nācis klajā "Jāņa Rozes apgādā".

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas "Mājo" veidotās LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 eiro apmērā.

LALIGABA speciālbalva - LALIGABA lampa un naudas balva 1000 eiro - piešķirta "Punctum" literatūras festivāla "Monta. Tu. Monta. Es" veidotājiem par dzejnieces Montas Kromas literārā devuma daudzpusīgu un spilgtu rezonansi, sniedzot būtisku radošu impulsu mūsdienu latviešu dzejas attīstībā un sinerģijas veicināšanā ar citām mākslas nozarēm, paskaidroja Konste.

Balvu pasniegšanas "Literatūrē" sumināts un ar LALIGABA lampu un naudas balvu 3000 eiro apbalvots LALIGABA mūža balvas ieguvējs, rakstnieks Juris Zvirgzdiņš par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un spilgtu pienesumu Latvijas bērnu literatūrā, uzrunājot jaunos lasītājus ar reālā pieredzē balstītiem un spilgtā veidā izstāstītiem notikumiem.

Pēc Konstes vārdiem, Zvirgzdiņš 90.gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis teju 30 grāmatu, kurās jaunie lasītāji aizraujošā veidā tiek iepazīstināti ar dažādām kultūrvietām, vēsturiskiem notikumiem un sasniegumiem Latvijā un pasaulē. Autora spilgtākais literārais tēls ir lācītis Tobiass, kas ir viens no paša rakstnieka rotaļlietu kolekcijas lāčiem un, kā apgalvo pats autors, Tobiass esot sarakstījis vismaz septiņus no Zvirgzdiņam piedēvētajiem literārajiem darbiem.

LALIGABA ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi rūpējas un to kopīgi organizē: Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Balvu atbalsta Kultūras ministrija, Satiksmes ministrija, VAS "Pasažieru vilciens", "Baltic International Bank", "Latvijas Televīzija", raidījums "Literatūre", "iDeal" un Latvijas Sabiedrisko Mediju portāls.