Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Ko darīt brīvajā laikā: grāmatas bez vīrusiem

LABA IESPĒJA. Ja esat reģistrēts kādas bibliotēkas lietotājs, arī šajā krīzes laikā jums iespējams saņemt pieejas kodu bezmaksas elektronisko grāmatu vietnei www.3td.lv © Ekrānuzņēmums

Laikā, kad atcelti visi iespējamie publiskie sporta un kultūras pasākumi, likumsakarīgs ir jautājums – ko darīt brīvajā laikā? Tās senās dienas, kad nekur nenotika nekas un cilvēki apmierinājās ar kādu zaļumballi vasaras tveicīgā piektdienas vakarā, ir sen beigušies. Mūsdienu pasaule nav iedomājama bez kultūras un izklaides piedāvājuma, bet ārkārtas situācijā dzīve šajā sektorā ir šķietami apstājusies.

Viena no pirmajām atbildēm ir - lasīt grāmatas. Sociālajos tīklos zinošākie dalās ar citu valstu pieredzi, piemēram, to, ka Igaunijā it kā grāmatas izsniedzot attālināti. Tas nozīmējot - piezvani bibliotekārei un pasakai savu izvēli, viņa bibliotēkas priekštelpā tev noliekot saini ar grāmatām.

Godīgi sakot, šī entuziastu reklamētā priekšrocība īsti gudra neizskatās, jo nezinu, vai būtu korekti pārvērst bibliotēku darbiniekus par tādām kā izmēģinājuma žurciņām, kurām vīruss varbūt pielips, bet varbūt nē. Latvijā bibliotēkas ir apmeklētājiem slēgtas. Tas gan nenozīmē, ka tagad jāapmierinās tikai ar mājās esošo grāmatu krājumu pārrevidēšanu - te, protams, vinnē visi tie, kam tādi ir. Tāpat iespējams izmantot kaut ko no jauno tehnoloģiju piedāvājuma, ko savā bruņojumā jau kādu laiku pārņēmušas mūsu bibliotēkas. Manuprāt, visiem tiem, kuri jau ir kādas bibliotēkas reģistrēti lasītāji, šis varētu būt īstais brīdis izmēģināt noslēpumaino e-grāmatu pasauli, izmantojot virtuālo elektronisko bibliotēku www.3td.lv. Arī šajā krīzes laikā reģistrētiem lasītājiem pieejas kodus bibliotēkās piešķir pa tālruni, bet pati vietne ir ļoti vienkārši izveidota, viegli aptverama un darbojas bez maksas. Viss atrodas dažu peles klikšķu attālumā. Turklāt arī lasīt bibliotēkas grāmatas elektroniski nemaz nav tik slikti - epidēmijas laika priekšrocība ir tā, ka tās neviens nav apšķaudījis, var regulēt burtu lielumu un, pats galvenais, tām nekur nav jāiet pakaļ.

Elektroniskās grāmatas latviešu valodā, protams, var arī pirkt. Nav jāiet uz grāmatnīcu, jāķer vīrusi. Ja nezināt, kur, tad atveriet internetā māti gugli un ierakstiet vārdu e-grāmatas. Iesākumam vajadzētu pietikt, ja vien spēsiet noorientēties vairāk nekā 1000 grāmatu lielā piedāvājumā. Protams, te domātas grāmatas latviešu valodā, jo tie, kas pērk e-grāmatas citās valodās, labi zina, kur un kā tās meklēt. Pamatīgas atlaides šonedēļ ir apgāda Kontinents e-grāmatām (meklējiet www.kontinents.lv), to cena nepārsniedz četrus eiro, bet autori ir internacionālu bestselleru rakstnieki, sākot no Dena Brauna un beidzot ar Noru Robertsu. Noteikti plašākā e-grāmatu izvēle atrodama apgāda Zvaigzne ABC mājaslapā www.zvaigzne.lv. Elektroniskās grāmatas savās vietnēs piedāvā arī Jāņa Rozes grāmatnīca - www.jr.lv -, un, grāmatas šādi pērkot, jūs varat būt drošs - nekur nebūs jāiet, tātad nekādi vīrusi nepielips. Protams, Latvija ir maza valsts, izdevēji nav pārāk turīgi, ne visi var atļauties maksāt lielu naudu par grāmatu e-platformas veidošanu, tomēr pilnīgi droši ir tas, ka ar to, kas pieejams e-formātā, pietiks visilgākajam karantīnas periodam.