Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Olimpiskajā gadā izdotas žurnālista Artura Vaidera olimpiskās dienasgrāmatas

© Publicitātes foto

Gaidot vasaras olimpiskās spēles Tokijā, klajā nākušas divas Artura Vaidera grāmatas – “Olimpiskās dienasgrāmatas. Vasara. Ziema”. Grāmatās apkopotas žurnālista Artura Vaidera publikācijas, sākot no ziemas spēlēm Albērvilā 1992. gadā līdz karstajai Riodežaneiro 2016. gadā. Tas ir ražīgs pienesums neatkarīgās Latvijas olimpisko spēļu vēsturē, jo šajā izdevumā ir uzrakstīta ne tikai olimpiskā vēsture, bet arī valsts un žurnālistikas vēsture pēc neatkarības atjaunošanas.

Arturs Vaiders kā īsts olimpiskais izcilnieks ir vienīgais rakstošais žurnālists, kurš piedalījies visvairāk - 12 - olimpiskajās spēlēs, atstājot avīžu un žurnālu lappusēs vairāk nekā 5000 reportāžu, interviju un rakstu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Arturs apmeklēja visas ziemas olimpiskās spēles, bet no vasaras olimpiādēm izlaida vien spēles Barselonā un Atēnās, tomēr arī šīm spēlēm viņš gatavojās, raksti tapa un ir iekļauti šajās grāmatās. Olimpisko dienasgrāmatu lasītājam ir iespēja doties aizrautīgā ceļojumā laikā un vēlreiz izdzīvot Latvijas atgriešanos olimpiskajā kustībā, kad raksti tika diktēti pa telefonu un dators bija liela ekskluzivitāte.

Artura publikācijās viss ir kopsakarā un sistēmā - no leģendārā Vītola slēpju smēriem līdz olimpisko prēmiju biezumam Latvijā un kaimiņvalstīs, ar vajadzīgo kritikas devu, ja nepieciešams, tomēr vienmēr saglabājot toleranci pret savu rakstu varoņiem.

Vaidera olimpiskās dienasgrāmatas lasāmas kā aizraujošs romāns - te ir gan galvenie varoņi, gan intriga, cīņa, sižeta samezglojums, atrisinājums, zaudējumi un uzvaras. Katrā stāstā ir reāls notikums, reāli cilvēki un patiesas emocijas. Un sasniegums ar milzu darbu un veiksmes piedevu ir panākams. Un tas iedvesmo. Kā Arturs raksta: “Par pirmo vietu! Par lielu Latviju!”

Unikalitāti veido grāmatu autora personīgā līdzdalība aprakstītajos notikumos, kā arī tas, ka te atspoguļotas visas olimpiskās spēles pēc Latvijas valstiskuma atjaunošanas.

Olimpiskajās dienasgrāmatās ir publicēts plašs personu rādītājs - gandrīz 2000 personvārdu -, ne viens vien sporta fans vai entuziasts būs patīkami pārsteigts, atrodot te savu vārdu vai pat fotogrāfiju.

Grāmatas izdotas ar Artura Vaidera fonda un Latvijas Olimpiskās komitejas atbalstu; tās nopērkamas visās Jāņa Rozes grāmatnīcās, kā arī Jāņa Rozes internetveikalā.