Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Klajā nākusi Armanda Pučes jaunā grāmata "Aitas"

ROMĀNA Aitas autors Armands Puče: «Stāsta galvenā būtība – šajā laikmetā esam pazaudējuši privātumu, un, visticamāk, uz visiem laikiem» © Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Trešdienas vakarā Ozo golfa klubā notika Armanda Pučes jaunākās grāmatas Aitas prezentācijas pasākums. «Stāsta galvenā būtība – šajā laikmetā esam pazaudējuši privātumu, un, visticamāk, uz visiem laikiem,» Neatkarīgajai saka romāna Aitas autors Armands Puče. Ierosme grāmatai radusies no kādas krimināllietas, bet autors uzsver, ka romāns tomēr ir literārs darbs un «dzīvē ir daudz skarbāk».

Arī Armanda Pučes mazmeitas bijušas savdabīgs iedvesmas avots šai grāmatai. «Atnākot ciemos, abām mazmeitām limitēti tiek ļauts izmantot planšeti. Vienā brīdī es dzirdēju dīvainas skaņas un pieejot ieraudzīju pavisam dīvainas bildes uz pieklājības robežas. Pēc nedēļas tas atkārtojās. Sapratu, ka tā notiek, bērnam pašam to negribot - viņš meklē vienu, bet blakus meklētajam parādās kas cits, un tas jau ir traģiski,» saka grāmatas autors. «Vēl nekad cilvēks savā ikdienas lietojumā nav bijis tik jaudīgs un reizē - paredzams. Līdz šim vēl nav bijis tā, ka cilvēcei ir tik daudz dots un tajā pašā laikā - no mums var paņemt vēl vairāk, arī - katra indivīda privātumu. Manipulācija ar cilvēka prātu un rīcību ir elementārs algoritms...»

Atbilstoši laikmeta īpatnībām - tā Armands Puče pamato ne tikai izdevuma noformējumu, bet arī tā apjomu, jo, saskaņā ar dažādiem pētījumiem, pasaulē šobrīd vispieprasītākais «romānu formāts» ir tieši 250-270 lappušu. Autors atgādina, ka, daudzuprāt, mūsdienās cilvēki nelasot grāmatas, bet viņa pieredze pierādot ko citu. «Turklāt katra no manām grāmatām liek cilvēkiem domāt. Piemēram, par to, kāpēc mūsdienās interneta vide ir tieši tāda, kāda tā ir. Šobrīd mūs programmē pasauli redzēt vienkāršāk, primitīvāk un seklāk, tāpēc jo īpaši svarīgi ir atcerēties, ka nekas nav jāpieņem kā pašsaprotams, bet ir jāsalīdzina, jāanalizē un jādomā pašam,» piebilst Armands Puče.

Ar šo grāmatu tās autors atzīmē arī ceturtdaļgadsimta jubileju kopš debijas šajā nozarē - pirmā viņa rakstītā grāmata nāca klajā 1994. gadā, tā bija veltīta leģendārajam latviešu hokejistam Sandim Ozoliņam. Vairāk nekā desmit grāmatu autors aprakstījis galvenokārt sporta personības, bet viņa debija daiļliteratūrā bija 2017. gadā izdotais romāns Kurtizānes apakšveļa.

Armanda Pučes grāmatu Aitas var iegādāties arī https://nra.lv/veikals. Kā dāvanu to saņems arī laikraksta Neatkarīgā Rīta Avīze 2020. gada abonenti, kas laikrakstu pasūtīs visam gadam vienā maksājumā.