Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

GRĀMATU APSKATS: Pirktākās grāmatas Latvijā 2018

VEIKSMĪGA. Karīnas Račko romānu panākumi Latvijā šokē intelektuāļus un sadusmo puritāņus, tomēr grāmatnīcu uzskaites programmas liecina, ka latvieši labāk izvēlas nacionālo erotiku, nevis lasa tulkojumus © F64 Photo Agency

Vakardienas Neatkarīgajā noskaidrojām 2018. gadā Jāņa Rozes grāmatnīcās pārdotāko grāmatu topu, šodien laiks ielūkoties Zvaigznes ABC grāmatnīcās un Valtera un Rapas grāmatnīcās.

Vispirms jāprecizē, ka grāmatnīcu tīkli topu publiskošanā rīkojas katrs pēc saviem ieskatiem. Valtera un Rapas elektroniskajā vietnē atrodams pērnā gada Top 10. Savukārt Zvaigzne ABC publiskojusi Top 15. Protams, ka atšķiras arī grāmatnīca no grāmatnīcas, tāpēc topos gluži objektīvi atrodamas dažādas grāmatas. Atšķirības nosaka daudz un dažādi subjektīvi faktori, tirdzniecības tradīcijas. Arī tas, ka pircēji labi zina, kur var dabūt labākās grāmatas par lētāko cenu. Tomēr bezkaislīgā grāmatvedība visiem tirgotājiem ir vienāda un topu pirmajās vietās atrodami izdevumi, kas pirkti visvairāk.

Tas, ka Valtera un Rapas grāmatnīcu aizvadītā gada pirktāko grāmatu topa virsotnē ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas izdotā Latvija. Nacionālā enciklopēdija, nav nekāds pārsteigums. Drīzāk pat jābrīnās, kāpēc, piemēram, Zvaigznē ABC šī grāmata ir tikai 8. vietā vai Jāņa Rozes grāmatnīcās tikai 13. vietā. Te gan ticamākais izskaidrojums ir tas, ka enciklopēdijas izdevējs - Latvijas Nacionālā bibliotēka - nav komercstruktūra un valsts iestādēm dažādu objektīvu iemeslu dēļ ar grāmatu izdošanu ne visai veicas. Pieprasījums pēc enciklopēdijas bija tāds, ka šī grāmata potenciāli varēja kļūt par gada lielāko bestselleru Latvijā.

Topi liecina, ka Māras Zālītes romāns Paradīzes putni ir absolūtais 2018. gada bestsellers. Pirmās vietas Valtera un Rapas, kā arī Jāņa Rozes grāmatnīcās, 3. vieta Zvaigznes ABC grāmatnīcās. Tāpat nenoliedzami bestselleri ir abi Guntara Rača dzejoļu krājumi 365. Šā izdevuma 2. daļa satopama visu topu augšgalā, turklāt Zvaigznes ABC un Jāņa Rozes grāmatnīcās topā joprojām ir arī 2017. gadā izdotā krājuma 1. daļa. Ārkārtīgi populāri Latvijā nu jau otro gadu ir Karīnas Račko romāni. Tomēr, kā redzams, Valtera un Rapas grāmatnīcu topā viņa nav iekļuvusi pirmajā desmitniekā. Toties Zvaigznes ABC un Jāņa Rozes grāmatnīcu pārdotāko grāmatu saraksta galvgalī ir viss, ko jaunā rakstniece ir sarakstījusi.

2018.gada īpatnība ir politisko grāmatu salīdzinoši lielais īpatsvars pārdotāko sarakstu galvgalī. Iespējams, ka pērn diezgan plašo klāstu šo darbu nišā nodrošināja Saeimas vēlēšanu tuvums. Nenoliedzami tomēr ir tas, ka politiķu memuāri lasītājus valdzinājuši mazāk nekā politiski atmaskojumi. Tā vien šķiet, ka publikai sākusi apnikt tulkotā literatūra. Šīs nišas darbi aizvadītā gada griezumā topu galvgalī ir pavisam maz, ja gribam būt konkrēti, tad Dena Brauna romāns Sākums Jāņa Rozes grāmatnīcās un Roberta Galbraita romāns Zīdtārpiņš Zvaigznes ABC grāmatnīcās. Tomēr, vai šī tendence turpināsies un būs noturīga, to redzēsim pēc gada.

Gada pārdotāko grāmatu tops

Valtera un Rapas grāmatnīcas

  1. Latvija. Nacionālā enciklopēdija. Latvijas Nacionālā bibliotēka 2. Māra Zālīte. Paradīzes putni. Dienas Grāmata 3. Indriķis Latvietis. Vara. Mantojums 4. Guntars Račs 365. 2. daļa. Izdevniecība MicRec
  2. Andris Akmentiņš. Skolotāji. Dienas Grāmata
  3. Māris Ruks. 25 gadi sektā. Antava
  4. Juris Vaivods (sastādītājs). Sadziedāšanās nakts grāmata. Mūzika Baltika
  5. Guntars Račs. Reiz Ziemassvētkos... Izdevniecība MicRec
  6. Māra Zālīte. Pieci pirksti. Dienas Grāmata
  7. Uldis Pīlēns. (mans) uzņēmēja kods. Zvaigzne ABC

Zvaigznes ABC grāmatnīcas

Zvaigznes ABC grāmatnīcas

  1. Guntars Račs. 365. Dzejoļi. 2. daļa. Izdevniecība MicRec
  2. Karīna Račko. Debesis pelnos. Zvaigzne ABC
  3. Māra Zālīte. Paradīzes putni. Dienas Grāmata
  4. Karīna Račko. Saplēstās mežģīnes. Zvaigzne ABC
  5. Guntars Račs. 365. Dzejoļi. 1. daļa. Izdevniecība MicRec
  6. Uldis Pīlēns. (mans) uzņēmēja kods. Zvaigzne ABC
  7. Karīna Račko. Samaitātā. Zvaigzne ABC
  8. Latvija. Nacionālā enciklopēdija. Latvijas Nacionālā bibliotēka
  9. Aivars Kļavis. Melnais akmens. Zvaigzne ABC
  10. Atlants bērniem. Latvija. Zvaigzne ABC
  11. Latviešu tautas pasakas. 100 pasakas. 100 mākslinieki. Zvaigzne ABC
  12. Guntars Račs. Reiz Ziemassvētkos. Izdevniecība MicRec
  13. Jānis Šipkēvics, Daiga Mazvērsīte. LV top 100. Tautas izvēlētas visu laiku labākās dziesmas. Zvaigzne ABC
  14. Roberts Galbraits. Zīdtārpiņš. Zvaigzne ABC
  15. Valdis Klišāns. Latvijas valsts stāsts. 20.-21. gadsimts. Zvaigzne ABC