Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Uldis Bērziņš. "Idilles"

© Publicitātes foto

Dzejas dienu ieskaņā apgāds Neputns laidis klajā Ulža Bērziņa dzejas krājumu Idilles.

«Šis dzejoļu krājums izaudzis no dzejas gardēža kāres - nosmelt dzīves un dzejas situācijām virsū savilkušos krējuma kārtiņu. Iekšējais cilvēks, nevienai tavai fotogrāfijai atļauju neprasījis, izdomā nekautrēties par savu ēdelību - oh, paspēt vēl saēsties un sadzerties dzīvi līdz žagām! Bezatbildīga grāmatiņa, ka tik nesanāk jau pēdējā,» tā par jauno izdevumu teicis pats Uldis Bērziņš.

DZEJAS GARDĒŽA KĀRE. Uldis Bērziņš jauno grāmatu raksturo kā mēģinājumu nosmelt krējuma kārtiņu no dzīves un dzejas situācijām / F64

Lasītājiem tagad atliek pārliecināties, vai krājuma nosaukums Idilles (sengrieķu valodā eidýllion - glezniņa) atbilstoši žanra nosacījumiem sola pastorāli rāmas, apskaidrotas dzīves ainas, novēršanos no nemiera un rūpēm? Izdevēji uz šo jautājumu atbild šādi: «Nē - un tomēr jā: tā ir intensīva, gudra, vīrišķīga un nobriedusi dzeja, kurā realitātes eksistenciālo skarbumu atsver apskaužamais valodas vieglums, kāds kļūst iespējams, vienīgi sasniedzot meistarības virsotnes, polifoniskā spēle ar dzejas formu un ritmu, ar bagātīgajiem valodas un nozīmju slāņiem un intelektuālām alūzijām, kaisle būt un brīvība nodoties suverēniem, neierobežotiem ceļojumiem laikā un kultūrtelpā.»

Tuvākā publiskā iespēja satikt Uldi Bērziņu un iegūt viņa autogrāfu būs centrālajā Dzejas dienu pasākumā 14. septembrī Klasiķu vakarā.