Diskutēs par Latvijas literatūras kanonu

Piektdien, 26.februārī no plkst. 11:30-12:30 Ķīpsalas izstāžu hallē,Latvijas grāmatu izstādes ietvaros notiks diskusija par Latvijas literatūras kanonu.

Diskusijas mērķis ir izvērtēt četrpadsmit Latvijas literatūras kanonā iekļauto vērtību lomu Latvijas kultūras kopējā kontekstā, radīt interesi par autoriem, kuri devuši svarīgu pavērsienu Latvijas literatūras vēsturē, atļaujoties pārkāpt robežas un izmainīt priekšstatus par to, kas ir, ko drīkst un ko spēj literatūra. Tie ir autori, kas radījuši literārus darbus, kuri iespaido kultūru, darbojoties kā citu tekstu un pasaules izjūtas ģenerators. Diskusijas mērķis ir atvērt telpu jautājumiem, pārdomām un kritikai.

Diskusiju vadīs – žurnālists, literatūrzinātnieks un rakstnieks Arno Jundze, tajā piedalīsies: rakstniece N.Ikstena, izdevējs R.Tukišs, literatūrzinātnieki A.Cimdiņa un R.Briedis, Latvijas Rakstnieku savienības vadītāja, tulkotāja I.Kolmane.

Diskusijā tiks apskastītas tēmas:

Vai kanona pasludināšana [uz kādu laiku] pieliks punktu diskusijām par latviešu literatūras vērtībām?

Vai šī akcentu maiņa radīs izmaiņas literatūras vēstures traktējumos, skolu mācību programmā, literatūras pētniecībā, sabiedrības apziņā.

Vai kanons spēs izraisīt ilgtermiņā ko vairāk par īslaicīgu intereses uzplaiksnījumu –kam jānotiek, lai tā būtu?

Latvijas literatūras kanons tika izveidots 2009. gadā Latvijas Kultūras kanona ietvaros. Kultūras kanons apvieno izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopumu, kas atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos sasniegumus kultūras nozarē. Tās ir vērtības dažādās mākslu jomās, ar kurām lepojamies un kurām vajadzētu veidot ikviena Latvijas iedzīvotāja kultūras pieredzes pamatu, nodrošinot piederības izjūtu Latvijai. Latvijas kultūras kanonu var iepazīt interneta mājas lapā www.kulturaskanons.lv.

Veidojot literatūras nozares kanona sarakstu, eksperti iekļāva tajā nevis konkrētus darbus, bet gan personības, vērtējot kopējo autora devumu literatūrā un akcentējot svarīgākos darbus, kas pietiekami izteiksmīgi raksturo gan šo autorus, gan visu attiecīgā laikposma literatūru. Literatūras kanons ietver sevī 14 Latvijas autoru devumu literatūrā, to vidū - E. Ādamsons, V. Belševica, U. Bērziņš, R. Blaumanis, A. Čaks, R. Ezera, J. Jaunsudrabiņš, Reinis un Matīss Kaudzītes, K. Mīlenbahs, J. Poruks, Rainis, K. Skalbe, O. Vācietis, I. Ziedonis.

Izklaide

Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» jauniestudējums «4» ir skaudrs un nežēlīgs, taču arī ar mīlestību piepildīts divu cilvēku attiecību stāsts. «Tas ir mūsu visu dvēseles striptīzs,» saka šā jauniestudējuma režisore, Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» vadītāja Rēzija Kalniņa. Ar šo izrādi viņa atbrīvojas no visām savas pagātnes attiecībām, atklājot, ka tajās bijusi arī vardarbība.

Svarīgākais