GRĀMATU APSKATS: Gandijs par patiesības meklējumiem

© Publicitātes foto

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā izcilā indiešu politiskā līdera Mohandāsa Karamčanda Gandija autobiogrāfiju Stāsts par maniem eksperimentiem ar patiesību.

Latviešu lasītājam tā ir iespēja iepazīt leģendārā Gandija, jeb, kā raksta grāmatas pēcvārda autors indologs Viktors Ivbulis, – Gāndhī dzīvi, darbību un stāstu par uzskatu veidošanos. Vairāk nekā 500 lappušu biezā grāmata daudziem būs ceļojums nezināmajā – savā ziņā jaunas pasaules atklāšana. Tā apliecinās, cik atšķirīga var būt dažādu nāciju kultūra un vēsturiskā pieredze. Tomēr, neraugoties uz dažādību, vispārcilvēciskais kodols ir viens kopīgs visiem, un tas Gandija biogrāfijā uzrunā. Darbā attēlotie notikumi risinās Indijā, Dienvidāfrikā un Eiropā. Grāmata atklāti iezīmē bieži vien ekscentriskus, tomēr ļoti dedzīgus pašizziņas centienus. Visu mūžu Gandijs centās ievērot divus pamatprincipus – viņš balstījās uz nevardarbību, nesadarbošanos ar ļaunumu (šo metodi dziedošās revolūcijas laikā par labu esam atzina arī latvieši). Otrs Gandija pamatprincips bija konsekventa turēšanās pie patiesības arī tad, ja šī patiesība nav pārāk patīkama.

Autobiogrāfija savā ziņā iezīmē ceļa stabiņus Gandija meklējumos, to, kā viņš dažādu pieredžu un eksperimentu ceļā nonāk pie dzīves galvenajām atziņām. Tā diezgan labi atklāj Gandija personības šķautnes, neslēpjot, ka viņš bijis ļoti paštaisns īpatnis, savdabis. Grāmatu lasot, jārēķinās, ka tajā būs daudz latvietim grūti izlasāmu un vēl grūtāk izrunājamu terminu un vārdu, tomēr tam nevajadzētu kļūt par iemeslu, lai atturētos no lasīšanas. Ievas Elsbergas veiktā tulkojuma valoda ir vienkārša, savukārt par terminu skaidrojumu parūpējies Viktors Ivbulis.



Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais