Iepazīstinās ar grāmatu "Es i pedzims Ventiņpuse"

4. septembrī plkst.19:00 "Žagatas bodē" Laipu ielā 5, Rīgā notiks iepazīšanās ar jauno bērnu grāmatu "Es i pedzims Ventiņpuse" un tās autori Agnesi Selgu.

"Es i pedzims Ventiņpuse" ir sarakstīta tāmnieku (lībiskajā) dialektā jeb ventiņ’ valodā. Valodā, kas nule sāk savu renesansi kā pilnvērtīgs un nozīmīgs Latvijas nemateriālās kultūras nesējs. Astoņos stāstos autore bērna acīm atskatās uz pagājušā gadsimta 80.-90.gadiem Ventspilī, proti, uz laiku, kad ritēja viņas pašas bērnība. Grāmatā savu vietu radušas daudzas to laiku reālijas, kā, piemēram, iecienītā kafejnīca "Bitīte" un metāla trauciņi, kuros pasniedza saldējumu. Tas ir arī dziļi personīgs stāsts par attiecībām ar apkārtējo pasauli un ģimeni.

Turklāt "Es i pedzims Ventiņpuse" ir krāsojamā grāmata ar dažādiem uzdevumiem, kas rosinās jauno lasītāju darboties radoši. Paralēli viss tekstuālais materiāls atspoguļots arī latviešu literārajā valodā.

Teksta un ilustrāciju autore ir Agnese Selga. Aktīvai lasīšanai un līdzdzīvošanai parocīgo datorsalikumu veidojis Gatis Vičs. Izdevējs biedrība "Zaļā".

"Jāteic, ka sen nebiju izjutusi tik vienkāršu, gaišu labestības un smalka humora pasauli, kāda strāvo no katras Agneses rakstītās rindiņas un zīmējumiem. Ventiņu dialektā uzrakstītie bērnības piedzīvojumi ir kā mazs nogrieznītis mūsu visu kopējā nesenajā vēsturē. Vēl un vēlreiz pārliecinos, ka tieši tā bērni un pieaugušie iemīl vēsturi. Nevis no smagiem, sausiem sējumiem , bet no personīgiem, dzīves mīlošiem stāstiem. Agnese Selga mūs aizved it kā mazos notikumos, kas aprāda dzīves vienkāršību un mūžīgās vērtības vienlaikus."

Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais