Dohertijs Minhenē nodzied nacistu himnu

© Scanpix

Savu skandālista slavu pilnā mērā attaisnojis britu grupas Babyshambles līderis Pīts Dohertijs, kurš Minhenē notiekoša festivāla laikā aplaimojis publiku ar Trešā reiha himnu Deutschland, Deutschland uber alles, kuru pēc Otrā pasaules kara Vācijā nav pieņemts izpildīt. Dziedātāja, kurš nevēlējās pakļauties festivāla rīkotāju aicinājumam atstāt skatuvi, vietā vēlāk atvainojusies viņa pārstāve.

"Viņam nebija ne jausmas par dažādo attieksmi pret šo Vācijas himnu, un viņš ļoti atvainojas, ja ir kādu aizskāris," – ar šādu paziņojumu P. Dohertija pārstāve vakar nāca klajā Sky News. Britu mediji, kas vēsta par festivāla on3 laikā notikušo incidentu, piebilst, ka, spriežot pēc visa, mūziķis patiešām pamanījies aizskart daudzus cilvēkus. Kad viņš uzsācis dziedāt nacistu himnu, publikā atskanējusi neapmierināta murdēšana, svilpieni un ūjināšana. Festivāla organizatori – Bavārijas radiostacijas Bayerischer Rundfunk pārstāvji – mīņājušies aizkulisēs, ar dažādām zīmēm mēģinot pārliecināt P. Dohertiju, ka viņa uzstāšanās ir beigusies. "Mēs nolēmām viņu nodabūt no skatuves cik vien ātri iespējams," sarunā ar Tages Zeituing sacījis viens no radiostacijas darbiniekiem. Tomēr tas neesot bijis tik vienkārši. Pat tad, kad uz skatuves kāpusi viena no pasākuma vadītājām un aicinājusi P. Dohertiju atdot mikrofonu, viņš nav pakļāvies, bet vēlāk pat sievietei mēģinājis ar šo mikrofonu iemest.

Galu galā P. Dohertijs tomēr padzīts no skatuves un pa ceļam uz ģērbtuvēm vēl paspējis izlamāties gan ar koncerta organizētājiem, gan vienkāršajiem klausītājiem, kuri pauduši sašutumu par viņa izdarībām. Vienīgais Bayerischer Rundfunk mierinājums ir tas, ka viņiem laikus izdevies pārtraukt koncerta translācijas tiešraidi. "Diemžēl tur nekas cits nebija darāms un nekas vairs arī nebija labojams – tādas ir tiešā ētera īpatnības," rokas tikai noplātījis festivāla programmu direktors Rainers Tīfs.

Par notikušo ieinteresējusies arī Bavārijas prokuratūra, tomēr prokurore Bārbara Stokingere atzinusi, ka neredz iemeslu izvirzīt apsūdzības pret P. Dohertiju, jo formāli Trešā reiha himna Vācijā neesot aizliegta – jāatgādina, ka Vācijas Federatīvās Republikas himna ir šīs pašas dziesmas trešais pants. AFP tikmēr vērš uzmanību, ka P. Doertijam šī nav pirmā reize, kad viņam pārmet nacisma mantojuma slavināšanu – 2004. gadā plašu sašutumu izraisīja fakts, ka vienai no mūziķa grupas The Libertines dziesmām bija dots nosaukums Arbeit Macht Frei.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.