Sieviešu koris Dzintars svin Ausmas Derkēvicas apaļo jubileju

5. decembrī koncertzālē AVE SOL notiks sieviešu kora Dzintars koncerts, kas veltīts izcilās diriģentes Ausmas Derkēvicas 80 gadu dzīves jubilejai, kā arī diriģentes Airas Birziņas un koncertmeistara Mārtiņa Zilberta 10 darba gadiem sieviešu korī Dzintars.

2009. gads ir izcilās latviešu diriģentes, ilggadējas kora "Dzintars" mākslinieciskās vadītājas, Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" diriģentes un Dziesmu svētku virsdiriģentes Ausmas Derkēvicas 80. jubilejas gads. Ausma Derkēvica bija kora "Dzintars" diriģente no 1959. gada līdz 1999.gadam. Ar kori sagatavotas simtiem koncertprogrammas, iestudēts liels daudzums pirmatskaņojumu, iegūtas neskaitāmas godalgas pašmāju dziesmu karos un visprestižākajos starptautiskajos koru konkursos, koncertēts Eiropā, ASV un Japānā.

Par mūža ieguldījumu un sasniegumiem atskaņotājmākslā 1994. gadā Ausma Derkēvica apbalvota ar Latvijas Lielo Mūzikas balvu. 1995. gadā - ar augstāko valsts apbalvojumu - Trīszvaigžņu ordeni.

Koncerta programmas divas daļas veidotas muzikāli daudzveidīgas, kur katrai izvēlētajai dziesmai ir kāds nozīmīgs un konkrēts stāsts. Ar šiem "stāstiem" klausītājus iepazīstinās koncerta vadītāja muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Koncertā piedalīsies solisti Ieva Parša (mecosoprāns), Mārtiņš Zilberts (klavieres), kā arī kameransamblis. Programmā dzirdēsim E. Melngaiļa, P. Barisona, J. Graubiņa, R. Liedes, P. Dambja, P. Vaska, S. Mences, A. Saukas, V. Tormisa, S. Rahmaņinova, R.V. Viljamsa, R. Tompsona, M. Kočara un citu komponistu kora darbus.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais