Notiks Pētera Vaska dziesmu cikla "Mīlas dziesmas" pirmatskaņojums

"Rīgas festivāla" koncertā "Perts, Vasks un Silvestrovs" 12.jūnijā plkst.22 Rīgas Sv. Pētera baznīcā papildu iepriekš paredzētajiem Arvo Perta un Valentīna Silvestrova apcerīgajiem skaņdarbiem tiks pirmatskaņots komponista Pētera Vaska jaundarbs - dziesmu cikls "Mīlas dziesmas", kas tapis kā veltījums izcilajam latviešu dzejniekam Imantam Ziedonim.

Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā šajā koncertā izpildīs arī eksistenciālu pārdomu caurstrāvoto Perta un Silvestrova skaņdarbu programmu. Gan Perts, gan Silvestrovs ir izteikti introvertas mākslas radītāji, viņu darbi rosina paškritiskus vērtējumus un eksistenciālas apjēgsmes, tos caurstrāvo miers, gaišums un sakrāls skaistums. Latvijas Radio koris Kļavas vadībā ar panākumiem dziedājis Perta un Silvestrova mūziku daudzviet pasaulē.

Tintinnabuli jeb zvaniņu tehnikas izgudrotājs Perts nav slēpis piederību krievu pareizticīgo baznīcai, vēl būdams Padomju Igaunijas pilsonis, t. i. pirms emigrēšanas uz Berlīni 1980.gadā. Ir ziņas, ka pēc pārcelšanās uz dzīvi Rietumos Perta uzskatus un pasaules izjūtu stiprināja kontaktēšanās ar arhimandrītu Sofroniju (1896-1993), kurš mudinājis Pertu vairāk komponēt - "tā par jums uzzinās visa pasaule". 

Ukraiņu dzīvais klasiķis Silvestrovs, saukts par pēcskaņas meistaru, ir viens no savdabīgākajiem un introvertākajiem mūsdienu komponistiem. Nebūdams PSRS "centra", respektīvi, Maskavas vai Ļeņingradas, komponists, avangardiski noskaņotais Silvestrovs pakļāva savu daiļradi visām iespējamām represijām - to skaitā bija izslēgšana no Komponistu savienības un partitūru nepublicēšana, kā arī darbu neatskaņošana. 

 "Tā diena, kad atvadījāmies no Imanta Ziedoņa, man likās kā tāds eņģeļa spārna vēziens pār Latviju. Nākošajā dienā pēc atvadīšanās no dzejnieka uzrakstīju dziesmu. Pēc tam, tajā visā noskaņā dzīvodamies, atradu vēl vienu otru dzejoli. Sanāca cikls, kur pirmā dziesma kļuva par cikla noslēdzošo dziesmu. Ziedoņa krājumā tas saucas - "Mīlas dzejoļi". Un man būs "Mīlas dziesmas", par savu jauno darbu stāsta Pēteris Vasks.

Latvijas Radio kori, vienu no Eiropas pieprasītākajiem profesionālajiem kamerkoriem, var saukt par skaņu laboratoriju - koristi regulāri dažādo savu vokālo arsenālu, pievēršoties gan tradicionālās dziedāšanas noslēpumiem, gan ceturtdaļtoņu un virsskaņu dziedāšanas mākslai. LRK veiktie latviešu komponistu jaundarbu ieskaņojumi vairākkārt uzvarējuši UNESCO starptautiskajā konkursā "Rostrum". Koris regulāri uzstājas prestižos starptautiskos mūzikas forumos, piemēram, "Baltic Sea Festival", "Klangspuren", "La Musica", "Ultima" un Venēcijas biennāle, kā arī prestižās koncertvietās, piemēram, Amsterdamas "Concertgebouw" un "Muziekgebouw", Berlīnes "Konzerthaus", Parīzes Elizejas lauku teātrī un Ņujorkas Linkolna centrā. Trīs līdz četras reizes sezonā nāk klajā jauni Latvijas Radio kora CD, sešas reizes koris saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu. Koncerta diriģents būs Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem, diriģēšanas pedagogs, producents - Sigvards Kļava.

Klasiskās mūzikas festivāls "Rīgas festivāls" galvaspilsētā norisināsies no 3.jūnija līdz 20.jūnijam.