Miris leģendārās grupas "The Doors" taustiņinstrumentālists

© Scanpix

20. maijā 74 gadu vecumā miris septiņdesmito gadu kulta grupas "The Doors" bijušais grupas taustiņinstrumentālists Rejs Manzareks,vēsta aģentūra Reuters.

Mūziķis miris Vācijas pilsētas Rozenheimas klīnikā ar žultspūšļa vēzi.

Rejs Manzareks īstajā vārdā Reimonds Daniels Manzareks, jaunākais dzimis 1939. gada 12. februārī, ir poļu izcelsmes ASV mūziķis, dziedātājs, režisors, producents un rakstnieks. Viņš bija grupas The Doors taustiņinstrumentālists un līdzdibinātājs no grupas izveides 1965. gadā līdz tās izjukšanai 1973. gadā.

1965. gadā Manzareks un Džims Morisons grupu The Doors nodibinājā 1965. gadā. Sākotnēji tajā bija četri dalībnieki-Džims Morisons (vokālists), Robijs Krīgers(ģitāra), Rejs Manzareks (taustiņinstrumenti) un Džons Densmors (bungas). Pēc Morisona nāves 1971. gadā grupa turpināja darbību kā trio.

Grupa, kas ir viena no spilgtākajām 20. gadsimta 60. - tajos gadu psihodēliskā roka spilgtākajām pārstāvēm, atstājusi ievērojamu ietekmi roka mūzikas tālākajā attīstībā.

Pirmais "The Doors" albums tika izdots 1967. gadā. No singliem vislielākie panākumi bija "Light My Fire", kas uz laiku bija pārdotākais singls ASV. Kopumā tika pārdotas vairāk nekā miljons "Light My Fire" kopiju. Septembrī viņi uzstājās Eda Salivana šovā. Otrais grupas albums, "Strange Days" tika izdots tajā pašā gadā. Nākamā gada aprīlī, ierakstot trešo albumu, grupā nesaskaņas radīja Morisona alkoholisms. Albums tika izdots 1968. gada jūlijā ar nosaukumu "Waiting for the Sun". Tas kļuva par grupas pirmo albumu, kas ieguvis 1. vietu pārdotāko albumu topā. Savas pastāvēšanas laikā grupa ierakstījusi sešus studijas albumus.

Manzareks dažkārt dziedāja, tostarp, grupas pēdējos divos albumos (Other Voices un Full Circle), kas tika ierakstīti un izdoti pēc solista Morisona nāves.