Austrāliešu eksperimentālās ģitāras leģenda Orens Ambarči koncertēs Rīgā

30.novembrī ievērojamais austrāliešu eksperimentālais ģitārists Orens Ambarči sniegs koncertu Rīgā, Anglikāņu baznīcā.

Ambarči skaņdarbi ir atturīgi un intensīvi, tapuši starp moderno elektroniku, improvizāciju un minimālismu; klusinātu un introspektīvu dziesmu tradīciju.

Ambarči eksperimenti ģitāras abstrakcijā un tā dēvētajās izvērstajās ģitārspēles tehnikās pēdējā desmitgadē ir rezultējuši individuālā un vienreizējā skaņu pasaulē, kas ietver plašu paleti instrumentu un izjūtu. Pēdējos albumos kā “Grapes From The Estate” un “In The Pendulum’s Embrace”, Ambarči ir izmantojis stikla harmoniku, stīgu instrumentus, zvanus, klavieres, bungas un perkusijas, radot smalkas un vieglas tekstūras, kas eksistē līdzās dziļiem un sienas tricinošiem basa toņiem, ko rada viņa ģitāra.

Ambarči strādā ar vienkāršām konstrukcijām un parametriem, ilgi pētot vienu ideju un pacietīgi “kutinot” katru muzikālo niansi un tekstūru, dažādos toņus un to summas; uzmanīgi vērpjot smalkus un lēnus aranžējumus un diskrētas melodijas, kas lēni vijas cauri dažādām variācijām un rezultē savādās un kumulatīvās, pacietīgi tapušās kompozīcijās. Ambrači koncerts notiek Skaņu meža koncertsērijā “Eksperimentālā mūzika sakrālajā telpā”.

Izklaide

Pagājušajā nedēļā uz sava albuma “Atkal un vēl satikties” prezentāciju ar nelielu koncertu (un pat viktorīnu!) klubā “Blue House” aicināja Inese Ērmane – dziedātāja, kura tandēmā ar šeit dzīvojošo spāņu izpildītāju Havjeru Fernandesu šovasar mazliet sensacionāli uzvarēja “Latvijas Sirdsdziesmā”. Šis triumfs gan viņai droši vien līdz pat mūža beigām uzliks šlāgerdziedātājas zīmogu, lai gan Inesei ir citāds repertuārs, par ko var pārliecināties arī albumā.

Svarīgākais