Notiks Riharda Zaļupes baleta "80 minūtēs apkārt zemeslodei" pirmizrāde

12. aprīlī Lielajā ģildē notiks Riharda Zaļupes jaunā baleta "80 minūtēs apkārt zemeslodei" pirmizrāde.

Balets "80 minūtēs apkārt zemeslodei",kuru veidojis mūzikas un libreta autors Rihards Zaļupe sadarbībā ar Latvijas Nacionālā simfonisko orķestri (LNSO), Agra Daņiļeviča deju skolu Dzirnas, režisoru Uģi Brikmani un scenogrāfi Agnesi Melbārdi, būs neaizmirstams piedzīvojums lieliem un maziem, kurā skatāma gan aristokrātiskā Londona, krāšņā Vidusjūra, mistiskās Ēģiptes piramīdas, draudīgie Indijas džungļi,gan daudz citu krāšņu vietu un piedzīvojumu!

"Projekts radās tieši pirms gada, kas ir ļoti īss laika periods šāda apjoma projektam, proti, baletam. Pagājušā gadā tieši pēc LNSO bērnu koncertiem, es sapratu, ka man gribas uzrakstīt kaut ko LNSO un tieši bērniem. Automātiski uzreiz prātā ienāca Žils Verns, jo, manuprāt, viņa grāmatas bērniem ir visspilgtākās, krāšņākās un fantāzijas bagātākās. Tad atnāca ideja par 80 dienām, kuras pārvērtās minūtēs, proti, viss sakārtojās pa plauktiņiem. Sadarbībā ar LNSO - mazliet traka, bet ambicioza ideja tiks realizēta! Bet acīmredzot tāds cilvēks es esmu - neko vienkāršu neprotu izveidot. Iepriekš nebiju iedziļinājies, taču tāds žanrs, kā balets bērniem ir ļoti nepopulārs ne tikai pie mums, bet arī visā pasaulē. Jo piemēram, visiem zināmais Riekstkodis pamatā nav paredzēts bērniem, tas gluži vienkārši ir veiksmīgi pārveidots. Pasaulē ļoti maz komponistu savus baletus ir veltījuši tieši bērniem, tādēļ vēl jo lielāks gandarījums, ka mēs kopā ar LNSO šeit Latvijā varam izveidot vienu no retajiem baletiem, kas paredzēts un veidots tieši bērniem,"norāda komponists Rihards Zaļupe.

"Man ir prieks, ka esam izlauzušies no sava standarta muzikālajā ziņā un esam spējuši pielāgoties šai mūzikai, kas nepavisam nav vienkārša. Uz skatuves redzēsim visdažādākā vecuma dejotājus. Šī būs pirmā reize, kad mūsu dejotājas būs redzamas uz puantēm. Strādājot pie šī projekta esmu pats sev atklājis ļoti labus horeogrāfus, Dzirnu skolotājus, tādēļ es gribētu teikt, ka šī nebūs Agra Daņiļeviča horeogrāfija, bet gan Dzirnu horeogrāfija. Un es savu skolotāju priekšā noņemu cepuri, jo viņi ir ieguldījuši fantastisku darbu. Rezultāts būs labs, neskatoties uz to, ka šis ir lielākais izaicinājums, kāds mums līdz šim ir bijis. Prieks sadarboties ar LNSO un ceru, ka šī nebūs pēdējā reize," par darbu pie baleta stāsta horeogrāfs Agris Daņiļevičs.

Pagaidām ir plānotas četras izrādes, taču jācer, ka balets gūs skatītāju atsaucību un izrāžu skaits pieaugs.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais