Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra koncerts "Mūza un dzejnieks"

Svinot savu 90. jubileju, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija aicina, 26. novembrī plkst. 19.00, uz simfoniskās mūzikas koncertu "Mūza un dzejnieks" JVLMA Lielajā zālē.

Koncertā kopā ar Akadēmijas simfonisko orķestri, diriģenta Andra Vecumnieka vadībā, muzicēs trīs lieliski solisti, pasaules klases mūziķi – viesprofesori no Vācijas - Andreass Rēns /vijole/, Marija Klīgele /čells/ un viens no Latvijas izcilākajiem pianistiem – Sergejs Osokins.

Koncertā skanēs Kamila Sensānsa Duets vijolei un čellam ar orķestri Mūza un Dzejnieks, Jozefa Haidna Simfonija nr. 102 B dur un Ludviga van Bēthovena Koncerts vijolei, čellam un klavierēm ar orķestri C dur op.56.

Abi izcilie vācu profesori pie mums ierodas jau atkārtoti. Jāpiebilst, ka Rīgas publika vēl šodien ar sajūsmu atceras pirms vairāk nekā pusotra gada notikušo spožo simfoniskās mūzikas koncertu Viva Brahms II, kurā viesi atskaņoja J. Brāmsa Dubultkoncertu vijolei, čellam un orķestrim. Šoreiz izcilajam ansamblim pievienojies arī mūsu pianists Sergejs Osokins. Tas vien rosina iedomāties, cik fantastisku Ludviga van Bēthovena Koncerta vijolei, čellam un klavierēm interpretāciju mēs varēsim izbaudīt ceturtdien.

Marija Klīgele ir viena no izcilākajām mūsu laika čellistēm. Viņas starptautiskā karjera sākās ar Grand Prix Mstislava Rostropoviča konkursā Parīzē 1981. gadā. Klīgele ir iecienīta māksliniece vairākās ierakstu kompānijās, jo viņas ieraksti ir ļoti pieprasīti.

Andreass Rēns ir Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertmeistars un Hamburgas Mūzikas augstskolas profesors.

Andreass Rēns strādājis un koncertējis ar Leonardu Bernstainu, Lorinu Māzelu, Rikardo Muti un citiem pasaulslaveniem diriģentiem līdz šim brīdim, kad Bavārijas Radio orķestra galvenā diriģenta posteni ieņem Mariss Jansons.

JVLMA profesors Sergejs Osokins ir viens no ievērojamākajiem pianistiem Latvijā, starptautisko konkursu laureāts, Mākslas zinātņu doktors. Aktīvi koncertē gan solo, gan ar orķestri. Par J. Brāmsa 2.klavierkoncerta un 2004.gada solo programmu atskaņojumiem ieguvis Latvijas Lielo Mūzikas Balvu-2004.

Sergejs Osokins ir ne tikai izcils pianists, bet arī ļoti talantīgs pedagogs. Viņa studenti un audzēkņi, piemēram, V.Šimkus, E.Bērtiņa, A.Arnicāne, A.Osokins un citi, guvuši nozīmīgus panākumus starptautiskos konkursos un festivālos gan Latvijā, gan arī tālu aiz tās robežām.

Svarīgākais