Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Pasaules pirmizrādi latviešu valodā piedzīvos kameropera "Sarkans"

Turpinot koncertu sēriju JVLMA -90, šā gada 3.decembrī plkst.18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē Pasaules pirmizrādi latviešu valodā piedzīvos komponistes Anitras Tumševicas (1971) kameropera "Sarkans" ("RØD").

Kameropera "Sarkans" uzvarējusi starptautiskā operu konkursā Norvēģijā, kas noslēdzās 9.oktobrī Norvēģijas ziemeļu pilsētā Būdē. A.Tumševicas kameropera "Sarkans" konkursā ieguva gan žūrijas piešķirto galveno balvu, gan skatītāju balvu, ko noteica publikas balsojums pēc topošās operas ainu demonstrējuma skatuviskā sniegumā. Kameroperas pirmizrādes norvēģu valodā ar lieliem panākumiem notika no 1. līdz 4.novembrim Būdē. Tagad kārta arī Latvijas pirmizrādei.

Anitras Tumševicas kameroperas "Sarkans" mūzika ir drāma ar spēcīgām emocijām, mīlestību un nāvi. Bagātu vecāku meita Diāna atbild bohēmista gleznotāja Antuā mīlestībai, galvenais varonis Žerārs vainīgs asinsizliešanā. Varam risināt divejāda rakstura Žerāru / Marko: bezrakstura, labi pielāgojies visām situācijām Žerārs, kurš veicina destruktivitāti un ļaunprātīgais Marko. Abas šī cilvēka puses atveido divi dziedātāji. Komponistes pamatdoma šai kameroperai ir ticība mīlestības spēkam, kas spēj uzrunāt un pārveidot cilvēku...

Komponiste stāsta: "Operas mērķauditorija ir pusaudži un viens no maniem galvenajiem uzdevumiem šajā gadījumā ir iepazīstināt viņus ar operas žanru. Mana kameropera iecerēta kā tilts no viņiem labi zināmiem mūzikas žanriem uz klasisko mūziku un operas žanru. Man vajadzēja ievērot dažādu stilu pamatiezīmes un tās sapludināt ar manu individuālo stilu, neizmantojot tiešus citu autoru un stilu citējumus. Tā rezultātā manā darbā var sajust ietekmes no franču šansona tradīcijām, impresionisma stilistikas, džeza un repa mūzikas, kā arī paralēles ar Šostakoviča rokrakstu… Būtiski, ka šīs dažādo stilu iezīmes ir kā savdabīga mērce manis pašas mūzikas stilistikai. Sadarbība ar norvēģu partneriem līdz šim noritējusi lieliski un viņi ir cieši pārliecināti, ka iecere atvērt durvis uz operas žanru arī jauniešiem ir izdevusies."

Operas libreta autori ir Anitra Tumševica, Jānis Dumbris un Elizabete Ljungara (Elizabet Ljungar). Norvēģu valodā tekstu pārlikusi Ieva Bērziņa, teksta autore latviešu versijai ir pati komponiste Anitra Tumševica. Lomās: Diāna -Laura Grecka, Antuā - Jānis Kurševs, Žerārs - Ingus Vanags, Marko - Agris Hartmanis, Ozzy - Rūdolfs Bērtiņš, Tēvs - Ints Teterovskis.