Birmingemas simfoniskā orķestra,Nelsona un Baibas Skrides koncerts šovakar LNO

© F64

Šovakar Rīgā uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves muzicēs Birmingemas simfoniskais orķestris (BSO) kopā ar diriģentu Andri Nelsonu un izcilo latviešu vijolnieci Baibu Skridi.

"Latvijas koncertu" direktors Guntars Ķirsis žurnālistiem atzina, ka šis koncerts ir izcils notikums, jo izciliem māksliniekiem koncertu grafiks ir aizpildīts, tādēļ to var nodēvēt arī par zvaigžņu sakritību, ka uz vienas skatuves šovakar spēlēs tādi pasaulē pieprasīti mūziķi.

Šā vakara koncerts tiešraidē no plkst.19 būs klausāms arī Latvijas Radio 3 "Klasika" programmā, bet no plkst.19.45 koncertam līdzi varēs sekot Latvijas Televīzijas 1.kanālā.Koncerta programmā skanēs Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija un Vijoļkoncerts, kurā soliste būs latviešu vijolniece Skride.

Nelsona un Skrides veiksmīgā sadarbība notiek jau ir vairākus gadus pateicoties, galvenokārt abu muzikālajai saderībai un izpratnei par mūziku. 

Diriģents atzina, ka pēdējā laikā aizraujas ar komponista Ludviga van Bēthovena mūziku,jo: "Bēthovenam mūzikas vēsturē ir tēva figūra. No viņa ietekmējies nebeidzams skaits komponistu. Savukārt par vectēvu var uzskatīt Johanu Sebastianu Bahu." 

Skride atzina, ka līdz ar apziņu, ka koncerts tiek pārraidīts tiešraidē, nāk līdzi arī liels uztraukums, bet Nelsons žurnālistiem atzinās, ka uztraukums vienmēr ir liels.

"Vienīgais, par ko man varētu būt uztraukums, ka televīzijas skatītāji redzēs, ka kopš pēdējās viesošanās reizes esmu palicis resnāks. Internetā būs vairāk komentāru. Man ir liels prieks, ka televīzija filmē šo koncertu, jo pasaulē nav bieži tādi gadījumi. Pasaulē to mēdz darīt privātkompānijas, bet ne valsts uzņēmums," ironizēja un vienlaikus uzsvēra Nelsons.

"Spēlēt uz LNO skatuves ir liels izaicinājums jo tai bijusi liela nozīme manā dzīvē.  Atbildība ir ļoti liela, jo LNO saistās ar bērnības un jaunības pieredzi," sacīja diriģents.

Skride stāstīja, ka viņai patīk spēlēt kopā ar BSO, jo tas ir ļoti muzikāls orķestris un katram mūziķim sejā ir redzams, ka viņš priecājas par to, ko dara. "Viņi ir sajūsmā par to, ko dara, kā arī viņi visi jūsmo par Andri," norādīja vijolniece, pieminot, ka orķestra mūziķi spēj tikt galā ar lielu darba apjomu.

Pēc koncerta Rīgā diriģents kopā ar BSO dosies uz Igauniju, kur viņiem paredzēts koncerts Tallinā. 

Svarīgākais