Pēc pirmās dienas Pauls atzīst, ka šā gada "Jaunā viļņa" konkursanti ir talantīgi jaunieši

Šā gada starptautiskā populārās mūzikas jauno izpildītāju konkursa "Jaunais vilnis 2012" dalībnieku sniegums konkursa pirmajā dienā bijis labs, atzīts komponists un konkursa žūrijas pārstāvis Raimonds Pauls.

Viņš žurnālistiem atklāja, ka vakar dalībnieki savā pirmajā konkursa dienā, izpildot kādu no pasaules hitiem, parādīja, ka ir talantīgi jaunieši. "Dziedātāji nāk no dažādām valstīm, un viņi ir talantīgi jaunieši. Vakar bija prīmā atmosfēra," minēja Pauls.

Jau ziņots, ka šogad konkursā piedalās 16 dalībnieki, pārstāvot dažādas valstis. Latviju šogad konkursā pārstāv vokālā grupa "Framest", kura žūrijas vērtējumā pēc pirmās dienas ierindojusies otrajā vietā. Pirmo vietu pēc konkursa pirmās dienas ieņem dziedātāja Marija Jaremčuka no Ukrainas, bet trešajā vietā ierindojas Itālijas pārstāvis Kostanco del Pinto.

Šodien pēc kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) rīkotās tikšanās ar "Jaunā viļņa" organizatoru un komponistu Igoru Krutoju, kurā pārrunāta iespēja konkursa laikā rīkot arī latviešu mūzikai veltītu atsevišķu dienu, Pauls atzina, ka šāda ideja ir laba.

"Jau vairākkārt esmu domājis, ka ir konkursā vajadzīga viena programma, kas atvēlēta tikai latviešu popmūzikas un rokmūzikas pārstāvjiem. Ir skaidrs, ka tāda lieta ir vajadzīga. Mums būtu jāizveido neliela latviešu popmūzikas un rokmūzikas programma, ko parādīt konkursa laikā. Šai idejai ir atbalsts, un mums nav problēmu to realizēt. Mums nav, no kā baidīties. Mēs varam uzstāties bez fonogrammas," akcentēja Pauls.

Tāpat izskanējis viedoklis, ka "Jaunā viļņa" konkursā turpmāk varētu spēlēt Raimonda Paula orķestris. Komponists skaidroja, ka ideja par šāda orķestra izdeju viņam jau ir sen, taču līdz šim to nav izdevies realizēt neatrisināto finanšu problēmu dēļ. Pauls uzskata, ka šādas orķestris Latvijai ir nepieciešams, jo mums ir labi mūziķi un kādreiz tāds orķestris jau ir bijis.

"Patlaban mums ir ļoti labi mūziķi. Visā pasaulē ir šādas vienības, tad kāpēc arī mums tāda nevarētu būt? Šāds orķestris varētu būt arī laba bāze mūsu solistiem. Paldies Dievam, viena no mūsu solistēm pirms neilga laika, piedaloties Baltkrievijā notikušā konkursā, ieguva pirmo vietu, lai gan uz robežas viņa tika aizturēta par alkohola pārvešanu. Viņa nodziedāja ļoti labi, Samanta [Tīna] konkursā izrādījās lieliska. Nākamgad viņu var gatavot Eirovīzijai vai tamlīdzīgam pasākumam," sacīja Pauls.

Savukārt runājot par "Jauno vilni", Pauls aicina vienreiz pielikt punktu dažādām runām, izlemjot, vai konkurss "Jaunais vilnis" Latvijai ir vajadzīgs. "Naudas mums nav, līdz ar to paši mēs neko tādu uzrīkot nevaram, tādēļ ir jāsaprot, ka, rīkojot šo konkursu ir jāsadarbojas ar Krievijas televīziju, māksliniekiem un Krievijas finansēm. Ar to mums ir jārēķinās. Es domāju, ka šis pasākums mums tomēr kaut ko dod. Ja ne tik daudz mums tas dod, tad Jūrmalai tas dod ļoti daudz, piemēram, viesnīcām. Nu paskatieties, kas tur tagad notiek, kādas tur ir cenas," vēstīja komponists, aicinot nemeklēt politiskās spēlītes, jo konkursa rīkotāju uzdevums ir spēlēt un dziedāt.

Savukārt kultūras ministre informēja, ka visas lietas, kas saistībā ar šo konkursu šķiet riskantas, piemēram, valodas jautājums, 11.novembra krastmalas izmantošana diskotēkai un Latvijas diena, ir risināmas un viņa no Krutoja puses redzējusi atbalstu, lai šie jautājumi tiktu risināti un konkurss tiktu iemīlēts, mazinot dažādas šaubas. "Krutojs ir gatavas uzklausīt un nākt pretī," norādīja Jaunzeme-Grende.

Jau ziņots, ka "Jaunais vilnis 2012" Jūrmalā ilgs līdz 29.jūlijam. Konkursā šogad kopumā piedalās 16 dalībnieki no dažādām pasaules valstīm - Armēnijas, Baltkrievijas, Izraēlas, Itālijas, Kazahstānas, Ķīnas, Kirgizstānas, Lietuvas, Meksikas, Nigērijas, Krievijas, Ukrainas, Somijas un Latvijas.

Konkursa kopējais naudas balvu fons ir 100 000 eiro (70 280 lati). Pirmās vietas ieguvējs iegūs 50 000 eiro (35 140 latu) lielu naudas balvu, otrās vietas ieguvējam tiks 30 000 eiro (21 084 latu) naudas balva, bet trešās vietas ieguvējs saņems 20 000 eiro (14 056 latus) lielu naudas balvu.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais