Komponists Ešenvalds sacerējis himnu 2014. gada Pasaules koru olimpādei

© F64

Komponists Ēriks Ešenvalds uzrakstījis himnu Pasaules koru olimpiādei, kas 2014. gadā notiks Rīgā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros.

Pasaules koru olimpiādei ir sava oficiālā himna, bet katra olimpiādes rīkotājpilsēta izvēlas arī savu īpašo dziesmu. Rīgai tā būs Ē. Ešenvalda komponētā „My Song” ar indiešu dzejnieka Nobela prēmijas laureāta Rabindranata Tagores vārdiem. Himna stāsta par dziedāšanas spēju cilvēku celt spārnos un dot spēku izšķirīgos brīžos.

Dziesma ir izpildāma gan kora, gan solo versijā. Tas ļauj tiklab demonstrēt mūsu kora dziedāšanas tradīcijas, kā arī piesaistīt plašu klausītāju loku.

Ē. Ešenvalda dziesmas „My Song” versiju korim ierakstījis jauniešu koris „Kamēr…”, bet solo versiju – Intars Busulis. Dziesmas ieskaņošanā piedalījies jauniešu koris „Kamēr…” Jāņa Liepiņa vadībā, Intars Busulis, stīgu orķestris „Sinfonia Concertante” un mūziķi Artis Gāga, Kristaps Krievkalns, Romāns Vendiņš, Andris Barons, Pēteris Liepiņš un Gundars Lintiņš.

Lēmums olimpiādes īpašās dziesmas sacerēšanu uzticēt tieši Ērikam Ešenvaldam pieņemts, jo viņš ir viens no atzītākajiem Latvijas jaunās paaudzes komponistiem, kurš guvis lielus panākumus arī ārpus Latvijas robežām. Ē. Ešenvaldam kā valsts akadēmiskā kora Latvija dziedātājam ir ļoti attīstīta kora faktūras izjūta, kas ir būtiska kora mūzikas sacerēšanai. Viņa pieredze darbā ar daudziem augstas klases starptautiskiem māksliniekiem un klausītājiem ļāvusi dziesmu veidot emocionāli piepildītu un saprotamu visplašākajai publikai. „The Times” kritiķis Ričards Morisons nosaucis Ē. Ešenvaldu par nākamo lielo notikumu muzikālajā misticismā.

Jāatzīmē, ka 4.jūlijā sākas Pasaules koru olimpiāde ASV pilsētā Sinsinati, tajā piedalās 15 tūkstoši dziedātāju no 362 koriem. Šogad Sinsinati pulcējas pārstāvji no 64 valstīm. Kopumā kori sacentīsies 23 kategorijās – vairākās konkursu kategorijās piedalīsies arī koris „Sōla” un „Latvian Voices”. Dažādas kategorijas izveidotas, godinot un popularizējot atšķirīgās valstu kora mūzikas tradīcijas.

Pasaules koru olimpiāde risināsies līdz 14.jūlijam un šajā laikā notiks vairāk nekā 200 muzikālu pasākumu – koncerti, konkursa skates, meistarklases u.c. No Latvijas uz Sinsinati devies Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sōla” un a capella vokālā grupa „Latvian Voices”, kā arī nodibinājuma Rīga 2014 darba grupa, kas organizē Pasaules koru olimpiādi Rīgā.

Olimpiādes norisē iesaistīts 61 žūrijas loceklis – kora muzicēšanas autoritātes no visas pasaules. Lai pasākuma norise būtu patiešām veiksmīga, tajā iesaistīti 4600 brīvprātīgie palīgi. Visvairāk koru – 75 – pieteikušies dalībai konkursa kategorijā „Folklora”, daudzskaitlīgākais koris būs kāds kolektīvs no ASV ar 145 dalībnieku. Savukārt vistālāko ceļu – teju 14 tūkstošus kilometru – uz Pasaules koru olimpiādi ASV mērojuši dziedātāji no Jaunzēlandes.

Pasaules koru olimpiāde, kas tiek rīkota katru otro gadu ir lielākais starptautiskais koru pasākums pasaulē un ne velti tiek dēvēts par kordziedāšanas olimpiskajām spēlēm.Nākamā olimpiāde notiks Rīgā 2014. gadā – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros.

Svarīgākais