Latvietes kamersimfonija gūst panākumus starptautiskā konkursā

Zviedrijā, Stokholmā svētdien noslēdzās prestižais UNESCO starptautisko komponistu konkurss "Rostrum". Žūrijas vērtējumam tajā bija iesniegti 63 skaņdarbi no 26 valstīm, no kuriem labāko desmitniekā iekļuva Santas Ratnieces kamersimfonija "Shant Nadi" jeb "Lēna upe", vēsta Latvijas Radio.

"Rostrum" konkurss ir kārtējais pierādījums Latvijas mūziķu augstajai kvalitātei, jo Latvija šajā konkursā piedalās kopš 90. gadu sākuma un mūsu komponisti tajā daudzkārt guvuši augstu novērtējumu.

Starptautiskās mūzikas padomes organizētais konkurss "Rostrum" notiek kopš 1953. gada. Tā mērķis ir atklāt labākos veikumus mūsdienu mūzikā, lai pēc tam tos arī starptautiski popularizētu. Konkursa pirmsākumos uzvarētāju vidū ir bijuši daudzi tagad ļoti slaveni komponisti - viņu vidū Lučano Berio, Vitolds Ļutoslavskis, Bendžamins Britens un Kšištofs Pendereckis. Latvija konkursā "Rostrum" piedalās kopš 90. gadu sākuma, un mums ir ļoti labi panākumi, piecas reizes izdevies iekļūt labāko desmitnieka, trīs reizes uzvarēt jauno komponistu grupā un vienreiz plūkt absolūtās uzvaras laurus - tas bija 2005. gadā, kad par konkursa uzvarētāju atzina Mārtiņa Viļuma skaņdarbu "Laiks mirguļo". "Rostrum" žūrijā no Latvijas puses 12 gadus strādājusi LR3 "Klasika" programmu vadītāja Sandra Ņedzvecka, viņa uzskata, ka Latvijas panākumus šajā konkursā nevar uzskatīt vienkārši par veiksmi, tā drīzāk ir likumsakarība.

Šis darbs apbur savā trauslumā un spēkā reizē, tajā ir kas netverami eksistenciāls un liels pēc būtības - tā Santas Ratnieces kamersimfoniju "Shant nadi" jeb "Lēna upe" pēc tās pirmatskaņojuma Latvijā pagājušajā gadā Latvijā raksturoja mūzikas kritiķe Lauma Mellēna. Tagad to augstu novērtējusi arī starptautiskā kompozīciju konkursa "Rostrum" žūrija. To, ka Santas Ratnieces kamersimfonija izskanēja ļoti pārliecinoši 63 dažādu valstu kompozīciju konkurencē atzīst arī LR3 "Klasika" žurnālists Edgars Raginskis, kurš no Latvijas puses "Rostrum" žūrijā šogad strādāja pirmo reizi.

Atzinība "Rostrum" konkursā stiprina pārliecību par savu varēšanu, dod stimulu tālākam darbam, kā arī veicina atpazīstamību pasaulē - tā konkursa iespaidu savā dzīvē raksturo Ēriks Ešenvalds, kurš 2006. gadā kļuva par uzvarētāju jauno komponistu grupā. Ar skaņdarbu "Leģenda par iemūrēto sievu" Ēriks Ešenvalds "Rostrum" konkursā jauno komponistu grupā uzvarēja pirms 6 gadiem, un pa šo laiku viņa mūzika gūst aizvien plašāku starptautisko atzinību, to atskaņo arī Kanādā, ASV, daudzviet Eiropā. Ēriks Ešenvalds uzskata, ka arī Santai Ratniecei ir tiešām īpašs muzikālais rokraksts, un novēl, lai to vēl vairāk pamana arī pasaulē.

Izklaide

Zemgales Tūrisma asociācija izsludinājusi balsošanai nomināciju "Zemgales Zelta dukāts 2024", lai noteiktu šā gada iecienītāko un aktīvāk apmeklēto tūrisma objektu, informē asociācija.

Svarīgākais