Grupai "Ļeņingrad" pieprasa iztikt bez lamāšanās

© Scanpix

18. maijā Minskā paredzētā Krievijas rokgrupas Ļeņingrad koncerta rīkotāji no Baltkrievijas ģenerālprokuratūras saņēmuši brīdinājumu nepieļaut necenzētu vārdu lietošanu un atgādinājumu, ka par šādu pārkāpumu mūziķus iespējams saukt pie atbildības par huligānismu.

Organizētāji paziņojuši, ka šis jautājums pārrunāts ar grupas mūziķiem un neesot ne runas par iespējamu koncerta atcelšanu.

«Protams, ka koncerts notiks. Brīdinājums nav ne aizliegums, ne sods,» sarunā ar RIA Novosti norādījis Minskas kluba Dozari, kurā paredzēta Ļeņingrad uzstāšanās, pārstāvis, kurš piebildis, ka visas biļetes uz šo uzstāšanos jau ir pārdotas. Interesanti, ka parakstītajā līgumā grupa Ļeņingrad un tās līderis Sergejs Šnurovs pieprasījuši, lai uz koncertu netiktu akreditēti žurnālisti. Interneta baltkrievu segmentā izplatījušās baumas, ka šādā veidā grupa cer izvairīties no koncerta atspoguļojuma, tomēr nav ņemts vērā tas, ka žurnālisti var iegādāties biļetes.

Lielākā daļa komentētāju diezgan skeptiski vērtē iespēju, ka Ļeņingrad varētu atteikties no rupju vārdu lietošanas, jo no lamuvārdiem daļēji sastāv vesela virkne grupas lielāko hitu. «Kaut kā neticas, ka viņi šīs dziesmas neizpildīs vai aizstās lamuvārdus ar cenzētu leksiku,» uzsvēris kāds komentētājs.

Baltkrievijas ģenerālprokuratūras pārstāvis Pāvels Rodionovs paziņojis, ka lēmums par brīdinājuma izteikšanu pieņemts pēc tam, kad prokuratūras darbinieku grupa analizējusi Ļeņingrad daiļradi. Viņš arī uzsvēris, ka pret brīdinājumu jāattiecas ļoti nopietni, jo ģenerālprokuratūras darbinieki plāno apmeklēt koncertu. «Baltkrievijas likumdošanā skaidri noteikts, ka rupja lamāšanās sabiedriskās vietās tiek kvalificēta kā huligānisms, un ar to jārēķinās arī Ļeņingrad mūziķiem,» uzsvēris P. Rodionovs.

Interfax atgādina, ka iepriekš Baltkrievijā jau liegts uzstāties dažādām grupām – pēdējie šādu aizliegumu izpelnījās norvēģu smagā metāla grupa Marduk, kuras mūziku ģenerālprokuratūra atzina par sātanisma propagandu. Savukārt politisku uzskatu paušanas dēļ aizliegti vairāku mazāk pazīstamu Krievijas un Ukrainas grupu koncerti. 2002. gadā vairāki Ļeņingrad koncerti Maskavā tika aizliegti pēc toreizējā Krievijas galvaspilsētas mēra Jurija Lužkova rīkojuma, un arī šajā gadījumā kā galvenais iemesls tika minēta lamāšanās.