Atklās festivāla Rīgas Ritmi pirmo pavasara koncertu

© publicitātes foto

Gandrīz pēc nedēļas notiks pirmais festivāla Rīgas Ritmi 2012 pavasara koncerts, ceturtdien, 26. aprīlī, Kongresu namā uzstāsies Kristiana Makbraida (Christian McBride) trio no ASV.

Kristians Makbraids teikts, izcils džeza mākslinieks, izcils kontrabasists, to pierāda kaut vai fakts, ka Makbraids jau 20 gadus tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām personībām džeza pasaulē, lai gan mākslinieks vēl nav sasniedzis 40 gadu vecumu.

Virtuozais kontrabasists muzicējis un veidojis albumus kopā ar vairākām džeza leģendām un mūzikas apvienībām, koncertējis kopā ar Sting, Diana Krall, Chick Corea, Wynton Marsalis, Joshua Redman, Bruce Hornsby, James Brown un daudziem citiem.

Bet šis nepavisam nebūs vienīgais festivāla pavasara koncerts, tādi būs trīs un kā nākamais 27.aprīlī, turpat Kongresu namā uzstāsies indiešu izcelsmes džeza virtuozs saksofonists Rudresh Mahanthappa.

Džeza alta saksofonists un komponists Rudrešs Mahanthappa ir saņēmis neskaitāmus Amerikas, Eiropas un pasaules līmeņa apbalvojumus.Apvienojot savu indiešu senču mūzikas mantojumu ar Rietumu pasaules džeza valodu un neskaitāmām citām muzikālajām tradīcijām, Mahanthappa rada vienreizēju māksliniecisko vīziju, kas kā tilts savieno Indijas un Rietumu pasaules.

Mahanthappa īpašā spēja sintezēt Dienvidu Indijas mūzikas konceptus ar šķietami neierobežotu daudzumu pārsteidzošu Rietumu muzikālo tradīciju ierindo Rudrešu Mahanthappu nozīmīgāko un ietekmīgāko mūsdienu džeza skatuves mākslinieku vidū.

Mahanthappas uzstāšanās Rīgā būs ar elektro-akustisku kvartetu, kurā piedalās starptautisku atzinību guvuši pasaules līmeņa mūziķi David Gilmore (ģitāra), Rich Brown (bass), Gene Lake (bungas) „asā un emocionālā kinētiskā džeza sintēzē ar indiešu ietekmēm un vibrējošiem elektroniskiem ritmiem" (Anil Prasad, "Innerviews"). Mahanthappas mūzika ir sarežģītu modernā džeza un tradicionālās indiešu mūzikas melodisko un ritmisko elementu sajaukums, kas ievedīs klausītājus pavisam jaunā modernās mūzikas multikulturālisma ainavā.

Trešais pavasara koncerts notiks sestdien, 28.aprīlī, kad klausītājus priecēs-

izcilā Liza Raita (Lizz Wright)- amerikāņu džeza un R&B dziedātāja un komponiste.Liegā, pilnīgā kontralta īpašniece mūzikā apvieno savu pieredzi gospeļu dziedāšanā ar eklektisku džeza standartu un popmūzikas sajaukumu.

Lizz Wright pirmais albums Salt Billboard topā „Labākais modernais džezs 2004" sasniedza otro vietu, bet jau otrais ieraksts Dreaming Wide Awake divus gadus pēc kārtas - 2005. un 2006. - noturējās topu pirmajā vietā. Lizz Wright izdevusi 4 albumus, saņēmusi neskaitāmas kritiķu atzinības un nebeidzamu atbalstu klausītāju vidū.

Rīgas Ritmos paredzēti arī kinokoncerti

Tapieru lomā sevi izmēģinās labākie latviešu džeza mūziķi, improvizējot pavadījumus vietējām un ārzemju bezdialogu filmām. 26. aprīlī pēc Makbraida koncerta ar skaņu un mēmo bildi eksperimentēs Štrausa stīgu kvartets – apvienība no Latvijas, kas sadarbojusies gan ar Lindu Leen, Amber un citiem vietējiem populāriem mūziķiem. Šajā kinokoncertā tiks izrādīta latviešu īsfilmu programma.

27. aprīlī Kongresu nama mazajā zālē būs iespēja noskatīties dejas īsfilmu programmu un vienlaikus ieklausīties turpat uz vietas improvizētajā latviešu džeza mūzikā, kuru atskaņos Intars Busulis - balss, Viktors Ritovs - piano, Andris Grunte - bass, Gints Pabērzs - saksofons.

Dejas īsfilmu programmā iekļautas 6 ārzemju īsfilmas, kurās cilvēciskās emocijas un attiecības tiek izdejotas mūsdienu modernās horeogrāfijas priekšnesumos: Lielbritānijas režisores Gillian Lacey īsfilma par krievu baleta zvaigznes atpūtu pludmalē, Austrālijas horeogrāfes un režisores Sue Healey deju filma par laika meklējumiem Tokijā ...

Iespaidojoties no īsfilmās redzamās informācijas, latviešu džeza mūziķi Intars Busulis, Viktors Ritovs, Gints Pabērzs un Andris Grunte klātienē radīs unikālu muzikālo improvizāciju. Šie džeza mūziķi jau vairākas gadus sadarbojas dažādos mūzikas projektos, kas vairāk balstīti džeza mūzikas izpētei un pilnveidošanai. Viņi noteikti dēvējami par vieniem no profesionālākajiem un spilgtākajiem Latvijas džeza mūzikas interpretiem.

Izklaide

Pēc sensacionālās uzvaras Eirovīzijā šveicietis Nemo ar saviem koncertiem ir uz izķeršanu – pie mums viņš iepriekš bija pieteikts ar koncertu nākamā gada 10. aprīlī koncertzālē “Palladium”. Taču izrādās, ka viņš Latvijā viesosies jau krietni ātrāk – tūlīt, tūlīt Laimas Vaikules organizētajā festivālā!

Svarīgākais