Klajā nākusi Olgas Rajeckas jubilejas dziesmu izlase un grāmata

© F64

4. aprīlī Jāņa Rozes grāmatnīcā notika dziedātājas Olgas Rajeckas grāmatas „Mana svētku diena” atvēršanas svētki. Tā nav parasta biogrāfija, bet gan kriminālromānā ietērpts stāsts par dziedātājas dzīvi, kuru sarakstījis dramaturgs Kārlis Anitens.

Pretrunīgi vērtētā un mīlētā dziedātāja šogad svin savu 50. jubileju. Vairāk nekā 30 gados „nodziedāti” ap pieciem tūkstošiem koncertu, saņemti krāšņi ziedu kalni un tikpat krāšņas nievas internetā.

Skaudros, līdz šim nelielam cilvēku lokam zināmos dzīves pārdzīvojumus, Olga Rajecka uzticējusi senam draugam – dramaturgam Kārlim Anitenam, kurš dziedātājas stāstu ietērpis kriminālromānā. Šāda, maz pieredzēta biogrāfijas forma ļaus lasītājam ieraudzīt dziedātāju nevis spožās rampas gaismās, bet sveču ēnās. Tā būs iespēja pabūt ar viņu divatā un iepazīt iekšēji tik trauslās sievietes neremdināmās alkas pēc stipras ģimenes, nemitīgās bailes un cīņu ar tām, bet pāri visam – mīlestību.

Vienlaikus ar grāmatu iznāk arī dziedātājas albums „Svētku diena”, ko laidusi klajā kompānija „Mikrofona ieraksti”.

Izlasē iekļautas pavisam 19 dziesmas, kas aptver visu Olgas radošo biogrāfiju. Jāatgādina, ka Olga savulaik dziedājusi tādās grupās un projektos, kā Eolika, Turaidas Roze, Tango, Bāze 7. Sadarbojusies ar Mārtiņu Freimani, Lielvārdes violeto kori, Aishu, Laimas Muzykantiem un Vari Vētru. Trīs no albumā iekļautajām dziesmām ir ierakstītas 2012.gadā. Tās ir ar Vari Vētru duetā iedziedātā balāde „Tu esi skaista visos niekos, sīkumos”, ar Laimas muzykantiem kopīgi ierakstītā Valda Atāla dziesma „Bišu koks” un Raimonda Paula dziesmas „Robots” pārlikums. Albuma bukletā atrodamas dziesmu autoru un Olgai nozīmīgu cilvēku domas par dziedātāju. Albumu dizainu veidojis pieredzējušais mākslinieks Guntars Ošenieks, kas noformējumā izmantojis Aleksandra Sokolova šogad veiktos Olgas fotouzņēmumus.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais