Izstāda ar mūziķa Doertija asinīm zīmētas gleznas

© Scanpix

Skandalozi slavenais britu mūziķis Pīts Doertijs sevi pieteicis arī kā mākslinieku – vienā no Londonas mākslas galerijām apskatāmas gleznas, kuras mūziķis zīmējis ar savām asinīm.

Interese par izstādi ir samērā liela, turklāt mākslas darbus tajā iespējams ne tikai apskatīt, bet arī iegādāties. Savukārt galerijas pirmajā stāvā ierīkota mūziķim piederējušo piemiņas lietiņu izpārdošana.

Sarunā ar laikrakstu The Independent 32 gadus vecais mūziķis savu neparasto gleznošanas tehniku, paša asinis ar šļirci šļācot uz audekla, nodēvējis par «arteriālo šļakstināšanu». Mākslas kritiķi gan aizrādījuši, ka par gleznošanu šajā gadījumā runāt var tikai nosacīti. Lielākā daļa P. Doertija darbu, kas tiek demonstrēti Koba galerijā, ir ar dažādiem tekstiem aprakstīti auduma gabali, kurus rotā brūngani traipi – asinis.

Interesanti, ka savu mākslas darbu tapšanā britu mūziķis iesaistījis arī draugus. Lielu apmeklētāju interesi izraisījis eksponāts, uz kura blakus vārdam «Ladylike» redzamas arī pagājušā gada vasarā aizsaulē aizgājušās dziedātājas Eimijas Vainhausas asinis. P. Doertijs stāstījis, ka šīs gleznas tapšanas laikā Eimija pa tālruni runājusi ar savu tēvu. «Un pēkšņi viņa sāka stāstīt, ka esot pie Pīta un mācoties gleznot ar savām asinīm. Cik nopratu, tēvs par to nekādā sajūsmā nebija. Man liekas, ka es vispār viņam ne īpaši patiku,» stāstījis P. Doertijs.

Lielākā daļa izstādē On Blood: A Portrait of the Artist (Asinīs: Mākslinieka portrets) apskatāmo darbu tapuši 2009. gadā kā uzmetumi P. Doertija soloalbuma Grace/Wastelands noformējumam. Mūziķis gan atzinis, ka «laiku pa laikam» atceroties par seno aizraušanos un radot kādu jaunu šedevru. «Kad sakrājies pietiekami daudz asiņu,» viņš pajokojis.

Reuters vēsta, ka mākslas darbus iespējams iegādāties par 4500 līdz 8000 sterliņu mārciņu un trīs dienās kopš atvērta izstāde pārdotas jau divas P. Doertija gleznas. Lielāks pieprasījums gan ir pēc krietni lētākajiem plakātiem, kuros reproducēti šie paši darbi. Jāatgādina, ka pašlaik P. Doertijs dzīvo Parīzē, pats apgalvo, ka esot «daudzmaz brīvs no narkotikām» un strādā pie jauna studijas ieraksta.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.