Eirovīzijas dziesmu konkursu apvij skandāli

© eurovison.com

Starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss šogad no 22.maija līdz 26.maijam norisināsies Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku.

Armēnijas nacionālā konkursa uzvarētāji nākuši klajā ar aicinājumu Armēnijas sabiedriskajai televīzijai boikotēt Baku notiekošo konkursu.

Publiskotajā vēstulē viņi aicina boikotēt pasākumu, "jo Azebaidžāna izmanto jebkuru iemeslu, lai izlietu armēņu asinis".

Jāatgādina, ka 20. gadsimta deviņdesmitajos gados sabrūkot Padomju Savienībai, starp Armēniju un Azerbaidžānu izcēlās asiņains karš par Azerbaidžānas teritorijā ietilpstošo Kalnu Karabahu, kurā vairums iedzīvotāju ir armēņi. Šajā karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, un Kalnu Karabahu savā varā pārņēma Erevānas atbalstītie armēņu separātisti.

Gar pamiera līniju, kas kopš 1994.gada kara šķir pretējās puses, regulāri notiek armēņu un azerbaidžāņu spēku savstarpējas sadursmes, kurās 2011. gadā krituši 18 karavīri. Abas puses regulāri apsūdz viena otru pamiera līnijas pārkāpšanā.

Nesen uz robežas azerbaidžānas snaiperi apšaudē ar šāvienu galvā nogalināja 20 gadus vecu Armēnijas armijas karavīru.

"Mēs atsakāmies uzstāties valstī, kas zināma pēc masveida izrēķināšanās ar armēņiem. Valstī, kur naids pret armēņiem ir gandrīz vai valsts politika. Mēs atsakāmies uzstāties valstī, kurā liegta iespēja iebraukt ikvienam armēņu tautības cilvēkam, pat ja viņš ir citas valsts pilsonis," uzsver vēstules, kuru parakstījuši vismaz 20 Armēnijā pazīstami dziedātāji,autori.

Armēnijas pārstāvji esot gatavi piedalīties Eirovīzijas dziesmu konkursā, ja Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU) lems par citu konkursa norises vietu - valsti, kurā valda harmonija un līdzvērtīga konkurence.

Savu dalību šīgada konkursā Armēnija pieteikusi 17. janvārī, bet gala lēmums par piedalīšanos vēl neesot pieņemts, norāda delegācija vadītāja Goara Gasparjana. "Erevānā pašlaik tiek apspriests jautājums kā nodrošināt Armēnijas delegācijas drošību Baku. Armēnijas delegācija vēl neesot saņēmusi no Azerbaidžānas puses drošības garantijas," uzsver Gasparjana.

Armēniju Eirovīzijā šogad pārstāvēs amerikāņu grupa "System of a Down", kuras dalībnieki ir armēņu izcelsmes.

Visai interesanta situācija izveidojusies Baltkrievijā, kur valsts prezidents Lukašenko pēc Eirovīzijas nacionālā konkursa "Eurofest 2012" licis izveidot speciālu komisiju, kas kas veiktu rezultātu pārbaudi.

"Eurofest-2012" konkursā, kas notika 14. februārī, uzvarēja dziedātāja Aļena Lanskaja, aiz sevis otrajā vietā atstājot grupu "Litesound", bet trešajā vietā ierindojās dziedātāja Guneša. Otrās un trešās vietas ieguvēji apstrīdēja balsojuma rezultātus, paziņojot, ka rezultāti tikuši falsificēti, un finālā atteicās kāpt uz skatuves saņemt balvas.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Tihanovičs paziņoja, ka eksperti pirmo vietu piesķīruši grupai "Litesound", taču skatītāji lielāko daļu balsu atdevuši par Lanskuju. Tā kā pēc noteikumiem galvenais ir skatītāju balsojums, tad pirmās vietas ieguvēja ir Lanskaja.

Valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko pēc notikušā lika izveidot speciālu komisiju, kas veiktu rezultātu pārbaudi.

Pēc rezultātu pārbaudes pieņemts lēmums, ka uz Baku, pārstāvēt Baltkrieviju, brauks nacionālā konkursa otrās vietas ieguvēja grupa "Litesound", nevis Aļena Lanskaja, jo kā atzinusi komisija rezultāti esot falsificēti.

Prezidents izteicis rājienu kultūras ministram Pāvelam Latuško un Baltkrievijas televīzijas un radio kompānijas priekšsēdētājam Genādijam Davidko par "Eurofest 2012" konkursa balsošanas rezultātu falsifikāciju.Bez tam izteicis aizrādījumu prezidenta administrācijas vadītājam Vladimiram Makejam,viņa vietniekam Aleksandram Radkovam un premjerministra vietniekam Anatolijam Tozikam.

Lukašenko arī parakstījis pavēli par to personu saukšanu pie atbildības, kas netika nodrošinājušas objektīvu rezultātu apkopošanu.

"Skumji, ka ar šādiem jautājumiem jānodarbojas prezidenta līmenī", norādījis Lukašenko.

Jau ziņots, ka Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku pārstāvēs Anmary ar dziesmu "Beautiful Song".

Un arī pašmāju nacionālās atlases konkursā neiztika bez skandāla, kad grupa "Mad Show Boys" oficiāli iesniedza sūdzību par fināla norises balsojumu, apšaubot fināla norises godīgumu un žūrijas objektivitāti.

Latvijas Televīzija savukārt izplatījusi atbildi, kurā norādīts,ka viņas "rīcībā nav informācija, ka kāda persona žūrijas balsošanas istabā būtu izplatījusi grupas vēstulē minēto informāciju - ka "Music Thief" uzvaras gadījumā Latvijai draudētu tiesas prāva par autortiesību pārkāpumiem un tāpēc, lai saglabātu Valsts reputāciju, dziesma ir jāvērtē ar zemu atzīmi.

Neviens no žūrijas locekļiem nav vērsies pie Latvijas Televīzijas ar sūdzību, ka kāda persona vai žūrijas loceklis ir devis norādījumus, vai mēģinājis tos ietekmēt augstāk minētajā, vai kādā citā veidā. Ņemot vērā, ka katrs žūrijas loceklis konkursa dziesmas vērtē individuāli, dziesmas vērtējumu apliecinot ar savu parakstu, Latvijas Televīzijai nav pamata apšaubīt žūrijas balsošanas rezultātus un iejaukties tās kompetencē. Žūrija kā ekspertu komisija ir neatkarīga un darbojas autonomi."

Mākslinieciskā padome, kas šogad izveidota pirmo reizi, sāks darbu pie Latvijas pārstāves Eirovīzijā Anmary priekšnesuma," informē Eirovīzijas projekta producents Aigars Dinsbergs. Dinsbergs atzinis, ka šogad uz Eirovīziju tiks sūtīta nevis populārākā dziedātāja, bet labākā dziesma.

Mākslinieciskā padome, kurā darbojas Dace Pūce, Natālija Jansone, Olga Žitluhina, Zigfrīds Muktupāvels, Jolanta Gulbe un Aivars Hermanis, tiksies ar Anmary un dziesmas autoriem, lai katrs sniegtu savus ieteikumus un idejas, kā tas varētu izskatīties.

«Balss ļoti laba, izskatās viņa labi, bet tas, kas notika apkārt, neliecināja par augstāko klasi,» kritiku Anmary priekšnesumam veltīja Dace Pūce.

Laiks jauna numura izveidei ir vismaz mēnesis, jo marta otrajā pusē konkursa rīkotājiem jānodod sīks priekšnesuma apraksts – par tērpiem, horeogrāfiju un izpildošo sastāvu.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais