Eirodziesmā izlozē savus laimīgos numurus

© F64

Latvijas Televīzijas (LTV) ēkā vakar notika Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases fināla uzstāšanās secības izloze. Šķiet, pašu negribētāko kārtas numuru – pirmo – izvilka Rūta Dūduma, toties pie daudzu kārotā 10. numura tika ventspilnieka Roberta Pētersona pārstāvji.

Uzstāties pirmajam nekad nav viegli, turklāt Eirodziesmas sakarā tas ir neizdevīgi arī no tā viedokļa, ka daudzi skatītāji, iespējams, vēl pat nebūs ieslēguši savus televizorus, savukārt citi līdz konkursa beigām pirmos jau būs aizmirsuši. Nepateicīgo 1. numuru vakar, mulsi pasmejoties, izvilka Rūta Dūduma. Līdz izlozes beigām viņa jau bija samierinājusies ar savu likteni un Neatkarīgajai samiernieciski teica, ka «kādam jau jābūt pirmajam» un «numurs ir un paliek tikai numurs». Aiz viņas 18. februārī Eirodziesmas finālā uz skatuves Ventspils teātra namā Jūras vārti kāps Samanta Tīna&Dāvids Kalandija, PeR, Triānas parks, Paula Dukure, Andris Ābelīte, Anmary, Elizabete Zagorska, Mad Show Boys, bet uzstāšanos noslēgs vietējais – ventspilnieks Roberts Pētersons. Interesanti, ka izvilkt desmito numuru viņa pārstāvjiem novēlēja arī Ventspils mērs Aivars Lembergs un jau pēc brīža Roberta komandas ģitārists Lenijs varēja lepni demonstrēt – ir, nr. 10!

Nelielas izmaiņas nacionālās atlases fināla norisē ieviesis... referendums. Kā pastāstīja Eirodziesmas producents Aigars Dinsbergs, šoreiz koncerts būs divās daļās (ar Panorāmu pa vidu). Balsošana sāksies uzreiz – pirms pirmās dziesmas izskanēšanas. Pēc visu desmit finālistu uzstāšanās tiks noskaidroti trīs labākie, kas superfinālā arī izspēlēs vienīgo ceļazīmi uz Eirovīzijas finālu, kas risināsies Baku. Abās šajā kārtās, tāpat kā pusfinālos, rezultātu veidos žūrijas vērtējums un skatītāju balsojums proporcijās 50:50. Ja punktu skaits būs vienāds, noteicošās būs skatītāju domas. A. Dinsbergs piebilda, ka daži priekšnesumi salīdzinājumā ar pusfinālos redzēto būs mainīti (kāds pat pilnībā), taču viņš neatklāja, kuri tieši.

Izskatās, ka ar Eirodziesmas uzticēšanu jaunai komandai ar producentu Aigaru Dinsbergu priekšgalā un nacionālās atlases formāta pielabošanu LTV ir trāpījuši desmitniekā. «Jau Eirovīzijas priekšatlases parādīja, ka interese ir liela, reitingi ir labi, uz ko mēs arī bijām cerējuši,» atzina LTV šefs Edgars Kots, kas vakar izteicās, ka sadarbību ar A. Dinsbergu varētu turpināt arī nākamgad. Arī Ventspils mērs A. Lembergs (jau divpadsmito gadu Eirodziesma risinās ar Ventspils Attīstības aģentūras atbalstu, bet šajā pilsētā atlases fināls notiks 11. reizi) pauda atzinību ar panākumiem auditorijas piesaistē, jo «mums tas ir mārketinga pasākums – svarīgi, lai konkurss būtu spraigs un interesants» un iespējami vairāk cilvēku par to [un līdz ar to arī Ventspili] interesējas.

Eirovīzijas projekta komandas kopīgais mērķis ir palicis nemainīgs – Latvijai beidzot jāizkļūst no pusfināla! Starp citu, šogad aprit desmit gadi kopš Marijas Naumovas leģendārās uzvaras Eirovīzijā, tātad ir īstais laiks cerēt uz kaut ko vairāk par vienkārši piedalīšanos.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais