Latvijas kordiriģenti vienojušies par kopēju rīcību

14. janvārī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā Latvijas kordiriģentu mobilizācijas sanāksmē tika panākta vienošanās apvienot spēkus, lai pieprasītu Saeimai atjaunot mērķdotāciju jau pirmajos 2012. gada budžeta grozījumos.

Latvijas kordiriģenti jau tuvākajās dienās ar masu mediju starpniecību izplatīs aicinājumu Saeimai grozīt Dziesmu un Deju svētku likumu, lai tiktu atjaunota likuma sākotnējā redakcijā paredzētā mērķdotācija.

Sapulces laikā diriģenti atzinīgi novērtēta Kultūras ministres iniciatīvu mērķdotācijas atjaunot jau šogad. Tomēr, diriģenti uzskata, ka mērķdotācijas jāatjauno nekavējoši, negaidot 2012. gada 1. septembri.

Kordiriģenti vienojās sastādīt vēstuli, kuru parakstīs ne tikai kordiriģenti un deju kolektīvu vadītāji, bet arī visi citi Dziesmu un Deju kustībā iesaistītie, dalībnieki un atbalstītāji. Kordiriģenti ir iecerējuši savākt vismaz 10 000 parakstu, kurus iesniegs Saeimā līdz 2012. gada 20. februārim.

Sīkāku informāciju par parakstu vākšanu būs iespējams iegūt Latvijas kordiriģentu asociācijas mājaslapā www.kori.lv.

Dziesmu un deju svētku likuma, kurš pieņemts 2006. gada 6. aprīlī, 9. panta 2. daļas devītajā punktā teikts: „Kārtējo Dziesmu un deju svētku starplaikā ikgadējais valsts budžeta līdzekļu apjoms nedrīkst būt mazāks par iepriekšējā gadā piešķirto līdzekļu apjomu un tiek izmantots: ... 9) valsts mērķdotācijai kolektīvu vadītāju darba un sociālā nodokļa samaksai.” Veicot Valsts budžeta konsolidāciju, 2009. gada 16. jūnijā Saeima grozīja Dziesmu un Deju svētku likumu, nosakot, ka: „No 2009.gada 1.septembra līdz 2012.gada 31.decembrim šā likuma 9.panta otrās daļas 9.punkts netiek piemērots.” Kopš minētajiem likuma grozījumiem, Dziesmu un Deju svētku kolektīvu vadītāji no Valsts nav saņēmuši nevienu santīmu par kolektīvu sagatavošanu nākamajiem Dziesmu un deju svētkiem, kaut gan, darbu nav pārtraukuši ne mirkli. Atalgojumu vadītājiem, atkarībā no iespējām, izmaksā pašvaldības, tomēr, tas nav apmierinošs.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais