Novembra sākumā notiks 10.pasaules mūzikas festivāls "Porta"

No 2.novembra līdz 6.novembrim Rīgā, Ventspilī un Ogrē notiks 10.pasaules mūzikas festivāls "Porta", kura laikā mākslinieki no dažādām zemēm aicinās muzikālā ceļojumā, kas ļaus atklāt un iepazīt citas kultūras un tradīcijas un palīdzēs atrast jaunus draugus un iemīlēties jaunās skaņās.

Festivāla laikā notiks tradicionālie vakara koncerti Lielajā Ģildē, mūziķu meistarklases Latvijas Mūzikas akadēmijā, vietā "Artelis - gandrīz teātris" un dokumentālo filmu skate kinoteātrī "K-suns".

Festivāla dalībnieki būs "Puerto Flamenco" no Spānijas, "Troitsa" no Baltkrievijas, "Antichi suoni" no Itālijas un grupa "Cosmos" no Latvijas.

Kā liecina festivāla programma, no 2.novembra līdz 4.novembrim Latvijas Mūzikas Akadēmijā pasaules mūzikas meistarklases pasniegs Tals Kravics (Tal Kravitz) no Izraēlas. Viņš ir apceļojis visdažādākās zemeslodes vietas, pētot un mācoties spēlēt dažādu pasaules tautu mūzikas instrumentus. Bez klavierēm, kuru spēli viņš apguvis Izraēlas augstskolā, Tals vēl spēlē arfu, ģitāru, dažādas dūdas, muzikālo zāģi, visdažādākos Āfrikas sitaminstrumentus un vēl citus. Tala Kravica un Mūzikas akadēmijas studentu uzstāšanos būs iespējams noskatīties 5.novembrī Rīgā, vietā "Artelis - gandrīz teātris".

Savukārt festivāla atklāšanas koncerts plānots 5.novembrī Lielajā Ģildē.

Festivāla jubilejai veltītas būs arī Gruzijas etnodžeza trio "The shin" un Pūces Etnogrāfiskā orķestra, kā arī grupu "Dzelzs Vilks" un "Forshpil" jauno albumu prezentācijas. "Dzelzs vilka" un "Forshpil" veidotā latviešu - klezmermūzikas ierakstu albuma "Borsh" prezentācija notiks 13.novembrī vietā "Artelis - gandrīz teātris", savukārt "The Shin" (Gruzija) un Valta Pūces gruzīnu un latviešu pasaules mūzikas programmas ierakstu albuma "Es arī" prezentācija paredzēta 1.decembrī Lielajā Ģildē.

Festivālā piedāvātajā dokumentālo filmu skatē būs skatāma filma "Lūgsna dejas solī" (Itālija), kas stāsta par to, kā divu senu kultūru - zemnieku un čigānu - atvases no jauna tiekas svētajā lūgšanu telpā. "Romu garīgums ir vienkāršs, tūlītējs un intensīvs, kas izpaužas dažādos veidos, no kuriem svarīgākie ir deja un mūzika. Dejā tie pauž vēlmi savienoties ar dievišķo, ar savu ķermeni, jūtām un visu savu būtību… Deja svētā Kosmas un Damiano priekšā simbolizē saplūšanu ar dievišķo. Viņu valoda ir simboliska un veidojas no žestiem, kuros ķermeņa valodai ir lielāka nozīme nekā vārdiskajām lūgšanām..."

Tāpat festivāla laikā būs skatāma filma "Talam: Dienvidāfrika" (Šveice/Itālija). "Talam" ir ceļojums pa cilvēces pirmsākumiem, pa tās skaistajām un neglītajām pēdām. Tas ir krāsu, pirmatnējo skaņu un mūzikas pētījums, un tas ir arī mēģinājums saklausīt šo kultūru vēstures stāstu. "Talam" ir dokumentālo filmu sērija, kas balstīta dažādu reģionu mūzikā un etniskajās tradīcijās.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais