Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Orķestris balso par Šišonu

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūziķu iekšējais balsojums pārliecinoši pierādījis to, ka mūziķi vēlas turpināt sadarbību ar pašreizējo LNSO galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju Karelu Marku Šišonu.

«Tik pārliecinošs mūziķu balsojums par LNSO galveno diriģentu sen nav bijis. Tas parāda, ka mūziķi augstu novērtē Maestro Šišona veikto darbu un kopīgi sasniegtos rezultātus un vēlas turpināt uzsākto kursu mākslinieciskā līmeņa celšanā,» apgalvo LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe.

Orķestra izplatītajā paziņojumā teikts, ka spēkā esošais līgums ar Šišonu ir spēkā līdz 2012. gada maijam. Tajā norādīts arī uz vienu no domstarpību cēloņiem starp LNSO un Kultūras ministriju (KM). Sākotnēji KM finansējumu galvenā diriģenta atalgojumam piešķīrusi kā mērķdotāciju, «taču šobrīd nav skaidras atbildes par to, vai Kultūras ministrija šādu mērķdotāciju LNSO plā-no arī turpmāk», teikts paziņojumā.

Pasaules un arī Latvijas praksē orķestra lēmums par galvenā diriģenta izvēli parasti tiek respektēts. Mūzikas vēsturē bijuši gadījumi, kad orķestris šādā veidā iedod kurvīti pat visai prominentiem diriģentiem. Jāatgādina, ka tieši balsojuma rezultātā pērn par Liepājas simfoniskā orķestra diriģentu kļuva Atvars Lakstīgala.