Latvijas Nacionālajā operā top Žila Masnē opera "Verters"

6.novembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks Žila Masnē operas "Verters" pirmizrāde, kas tapusi sadarbībā ar Erfurtes Teātri un ar iestudējuma patrona AS "Latvenergo" atbalstu.

"Verters" ir sadursme starp stingri noteiktu, šķietami rāmu dzīvi un negaidītām, pēkšņām jūtām, kas ir tik spēcīgas, ka apdraud dzīvību. Divi cilvēki - Šarlote un Verters - nonāk šādu ārkārtīgi spēcīgu jūtu varā, bet viņi izvēlas atšķirīgus veidus, kā reaģēt uz radušos situāciju, - par jauniestudējumu saka režisors Andrejs Žagars.

Jauniestudējumu veido muzikālais vadītājs Modests Pitrens (Modestas Pitrenas), režisors Andrejs Žagars, scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, dramaturgs Johens Breiholcs (Jochen Breiholz), gaismu mākslinieks Kevins Vins Džonss (Kevin Wyn-Jones), grima māksliniece Ingrīda Bandeniece. Lomās: Verters - Ektors Sandovals (Hector Sandoval), Ksavjers Moreno (Xavier Moreno), Šarlote Asmika Grigorjana (Asmik Grigorian), Olga Jakovļeva, Ieva Parša, Kristīne Zadovska, Sofija - Inga Šļubovska, Gunta Davidčuka, Alberts - Jānis Apeinis, Imants Erdmanis, Tiesnesis - Krišjānis Norvelis, Romāns Poļisadovs.

"Gētes romānā ietverta Vētru un dziņu laikmeta esence. Šis laikmets vēlāk pārauga romantismā. Žils Masnē bija romantiķis. Gētes grāmata ir visu romantiķu manifests. Zināmā mērā to pašu, tikai mūzikā, var attiecināt uz Masnē operu, kura, tāpat kā literārais pirmavots, visiem iespējamiem līdzekļiem pauž īstas jūtas. Gēte izraisīja veselu uzvedības modes vilni Eiropā. Masnē mūzikā vienkopus jaušamas sava laika modernās tendences - viņa partitūrā atrodamas gan vāgneriskas vietas, gan kaut kas no verisma, kurš tā īsti izveidojies dažus gadus pēc "Vertera". Gan Gēte, gan Masnē pavēra jaunus ceļus nākamajai paaudzei," saka diriģents Modests Pitrens.

Lai gan Žils Masnē bija viens no populārākajiem savas paaudzes komponistiem, kas dzīves laikā sacerēja 25 operas, vairākas oratorijas, kantātes, baletus, instrumentālos skaņdarbus un vairāk nekā 200 dziesmu. "Manona" un "Verters" ne mirkli nav pametuši pasaules opernamu skatuves, kļūstot par vislabāko pieminekli savam radītājam.

Svarīgākais