Imanta Kalniņa svinības turpinās

Lielas jubilejas jau tā īsi un ātri nosvinēt nevar – arī komponista Imanta Kalniņa 70 gadu jubileja tiek svinēta teju visa gada garumā. Nākamais tās pieturas punkts – 1. septembrī Dzintaru koncertzālē notiekošais pasākums.

Lielkoncertā Lielās dziesmas komponists Imants Kalniņš uzstāsies ar savu kādreizējo grupu Turaidas Roze un Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Andra Veismaņa vadībā. Tajā skanēs arī leģendāri instrumentāli skaņdarbi, taču pamatā programma balstīta uz dziesmām, kas veidoja Turaidas Rozes repertuāru 80. gadu otrajā pusē – Trubadūrs, Nelaid, māte, bērnus mežā, Kas jūs esat, Apvij rokas, Vējš un liepa, Svētku diena u. c. Protams, ka dziedās Olga Rajecka un Uģis Roze. «Programmai atlasītās dziesmas ir lielas gan pēc mākslinieciskā un garīgā mēroga, gan, īpaši šajās versijās, pēc skanējuma. Katrs Imanta Kalniņa iznāciens uz skatuves ir kultūras notikums. Taču šoreiz notikums būs īpaši nozīmīgs, jo šādā salikumā – rokgrupa ar simfonisko orķestri – šī mūzika nav skanējusi,» norāda koncerta producenta Elita Mīlgrāve.

Gatavošanās koncertam (ieskaitot daudzu jaunu aranžējumu izveidi) ritējusi gandrīz visu vasaru, taču īpaši intensīvas bijušas pēdējās nedēļas, kad aizvadīti visu mūziķu kopmēģinājumi. Dziedātāja Olga Rajecka saka, ka solistiem Lielās dziesmas ir īpašs pārbaudījums: «Daudzas drīzāk pienāktos saukt nevis par dziesmām, bet kompozīcijām – tās ir sarežģītas, ilgst padsmit minūšu un prasa izkoptu tehniku, lielu koncentrēšanos un atdevi. Kopā ar simfonisko orķestri skanējums būs fantastisks. Mēs ar Turaidas Rozi pērn braucām turnejā, un pēc koncertiem cilvēki nāca un prasīja – kādēļ nebija tā vai cita dziesma?! Tagad Dzintaros un Liepājā skanēs arī dziesmas, kas toreiz iztrūka, jo šo programmu sastādījis un sakārtojis pats Imants Kalniņš. Imants redzēja, ka esam labā formā, tādēļ deva mums arvien grūtākus uzdevumus.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.

Svarīgākais