5.augustā notiks festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā"

Uz Dzintaru koncertzāles skatuves augustā norisināsies 12.starptautiskais baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā".

5.augusta vakarā uzstāsies Lielbritānijas Karaliskā baleta zvaigzne - spāniete Icjara Mendisabala, kas jau pagājušajā vasarā skatītājus sajūsmināja ar pāragri aizsaulē aizgājušā vācu horeogrāfa Uves Šolca darbiem. Šovasar kopā ar partneri, Nicas baleta solistu Žanu Sebastjēnu Kolo, viņa atveidos Uves Šolca miniatūru "Ādams un Ieva".

Arī šogad festivāla mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis skatītājiem būs sarūpējis pasaulslaveno horeogrāfu Džona Noimaijera un Alekseja Ratmanska meistardarbus, kā arī piedāvās tikšanos ar Latvijas Nacionālās operas (LNO) baleta vadošajiem solistiem un jaunajiem māksliniekiem.

Festivālā "Baleta zvaigznes Jūrmalā" baleta mākslas cienītājiem uzstāsies Hamburgas baleta solisti - latviete Anna Laudere un ukrainis Edvīns Revazovs, atveidojot fragmentu no Džona Noimaijera radītās "Kamēliju dāmas".

Traģiskais un kaislīgais stāsts par Margeritu Gotjē pēc Aleksandra Dimā romāna "Kamēliju dāma" iedvesmojis daudzus jaunus mākslas darbus. Aizvadītajā sezonā baleta jauniestudējumu Rīgā veidoja igaunis Tīts Herms. Džona Noimaijera "Kamēliju dāma" ir sarežģīta neoklasiskās dejas drāma.

Mūsdienu baleta horeogrāfijas Latvijas skatītājiem piedāvās arī Lionas baleta solists Tadajoši Kokeguči. Paralēli dejas studijām Sorbonnā muzikoloģiju apguvušais mākslinieks 2006.gadā Nīderlandē saņēma prestižo balvu "Zwaan" ("Gulbis") par labāko Marko Geckes horeogrāfijas interpretāciju.

Festivālā īstas baleta klasikas pērles skatītājiem no baleta "Pahita" un "Korsārs" demonstrēs Tulūzas baleta "Du Capitole" solisti francūziete Magali Gerrī un armēnis Dāvits Galstjans. Savukārt drosmīgu un radošu izaicinājumu uzņēmušies LNO baleta vadošie solisti Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs, kuri pirmo reizi plašas publikas priekšā stāsies horeogrāfu ampluā. Abi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas nodaļas studenti radījuši humoristisku miniatūru "Trīs" ar Nikolo Paganīni mūziku.

Variācijā no baleta "Apburtā princese" piedalīsies jaunās baleta mākslinieces Alise Prudāne, Jolanta Lubēja, Ieva Rācene un Jeļena Dzalbo. Prudāne, kura nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kā gada veiksmīgākā debitante, izpildīs arī deju pārī ar baleta solistu Zigmāru Kirilko.

Ar fragmentu no Alekseja Ratmanska baleta "Pelnrušķīte" iepazīstinās Sanktpēterburgas Marijas teātra soliste Jeļena Jevsejeva un Mihails Sivakovs. Alekseja Ratmanska "Pelnrušķīti" ar Sergeja Prokofjeva mūziku pasaules dejas kritiķi novērtējuši kā patiesi inovatīvu mākslas darbu, ne vien klasiskā baleta modernizāciju. Ratmanska horeogrāfija labas tradīcijas apvieno ar atjautību un humora izjūtu. Ratmanskis ir bijušais Krievijas akadēmiskā Lielā teātra baleta mākslinieciskais vadītājs. Pasaulē uzskatīts par patlaban pašu pieprasītāko horeogrāfu, viņš nesen pagarinājis savu pastāvīgā mākslinieka līgumu ar Amerikas Baleta teātri līdz pat 2023.gadam.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais