Baltijas koncertdzīvē latvieši kā trešie tēvadēli

Pirms dažiem gadiem latvju mūzikas mīļi no augšas skatījās uz kaimiņiem igauņiem un lietuviešiem: pie viņiem brauca tikai daži ievērības cienīgi Rietumu mākslinieki, bet pie mums – strīpām vien. Nu situācija kardināli mainījusies.

Veterāni uz dienvidiem

Līdz šim no baltiešiem visapdalītākie koncertdzīvē bija lietuvieši, taču nu arī viņu ielā valda rosība. Arī tuvākais lielais notikums būs pie viņiem – 13. jūnijā vēsturiskajā Traķu pilī notiekošajā Tuborg Green Dance Castle festivālā uzstāsies Mobijs, kurš publikai atrādīs gan savu pēdējo albumu Destroyed, gan izpildīs savus labākos hitus. Tiesa, arī pie mums šis vīrs skatīts vaigā jau divas reizes, tāpēc īpaši skaust nav iemesla. Ja nu kāds tomēr vēlas doties uz Traķiem, tad jārēķinās ar to, ka Mobijam komplektā nāk virkne mazzināmu festivāla komandu, tāpēc biļešu cenas nav mazas – sākot no 26 latiem.

Šķiet, lietuvieši tagad piedzīvos to periodu, ko Latvija pirms n-tajiem gadiem, kad pie mums bariem brauca padzīvojušas rokzvaigznes. 5. jūlijā Viļņas klubā Forum Palace ar vienīgo koncertu Baltijas valstīs viesosies 70. gadu roka leģendas Thin Lizzy, bet 25. jūlijā jau pieminētajā Traķu pilī ar tikpat vienīgu koncertu – Roberts Plānts un Band Of Joy. Par Thin Lizzy – jāpabrīnās, ka šī grupa vēl pastāv. Pašlaik tās pamatkodolu veido trīs oriģinālie dalībnieki – ģitārists Skots Gorhems, taustiņnieks Darens Vortons un bundzinieks Braiens Daunijs, kuriem pievienojušies vokālists/ģitārists Rikijs Vorviks (exThe Almighty), ģitārists Vivjens Kembels (exDef Leppard) un basists Marko Mendoza (exBlue Murder). Neko jaunu gan viņi pēdējā desmitgadē nav izdevuši. Savukārt Roberts Plānts plāno piedāvāt savu radošo sasniegumu retrospektīvu – no pašiem agrīnajiem projektiem līdz pat jaunākajam albumam, tātad arī dziesmas no Led Zeppelin albumiem. Biļešu cena gan šokējoša – 28 lati.

Aktuālie uz ziemeļiem

Par koncertdzīves epicentru šobrīd kļuvusi Igaunija – tieši pie eiro zonas apdvestajiem kaimiņiem pošas aktuālākie mūziķi. Tallinā jau pabijusi britu grupa Jamiroquai (Saku Suurhall arēnā 8. jūnijā), turklāt tas bija vienīgais koncerts ne tikai Baltijā, bet Ziemeļeiropas valstīs vispār. Nu rindas kārtībā ne mazāk aktuālā amerikāņu rokgrupa 30 Seconds To Mars – tā uzstāsies 21. jūnijā milzīgajā Tallinas Dziesmusvētku estrādē. Biļešu cenas nav pārāk kodīgas – 25 lati. Taču arī tas vēl nav viss: dīvainā kārtā igauņi spēj šarmēt amerikāņus, kuri reti izbāž degunu no sava kontinenta (piemēram, pērn visai mistiskā vietā Hāpsalu uzstājās Megadeth), un 31. augustā Tallinā vienīgo koncertu Baltijas valstīs sniegs pasaules alternatīvā roka elites grupa Deftones. Šī komanda izvēlējusies eksotisku uzstāšanās vietu – Piritas klostera drupas. Biļetes cena – 28 lati, to skaits ir ierobežots (aptuveni 2000). Un arī tas nav viss: 17. septembrī Tallinas Rock Café koncertu sniegs zviedru mūziķis Džeidžejs Johansons – lieki piebilst, ka arī tā būs vienīgā mākslinieka uzstāšanās Baltijas valstīs. Biļetes cena – no 14,50 latiem.

Pa vidu klusums

Ko mēs varam likt pretī? Gada sākumā Arēnā Rīga uzstājās ekstraklases māksliniece Kailija Minoga (viņa gan pabija arī Igaunijā) un Roxette (arī abās pārējās valstīs), 15.–16. jūlijā Salacgrīvā būs Positivus Festival ar virkni labu mākslinieku, kaut kas būs klausāms arī Saldū (Lordi, 8.–9. jūlijs), Liepājā (Guano Apes, 22.–23. jūlijs) un citur, tūlīt Arēnā Rīga atrādīsies leģendārais Ringo Stārs (14. jūnijs), taču... Kaut kā ļoti kusla izskatās tā mūsu koncertdzīve. Ak, jā – pašlaik jau pārdošanā ir biļetes uz 11. novembrī Arēnā Rīga plānoto Lenija Kravica koncertu (uzstāsies arī Lietuvā) – šis atraktīvais mūziķis prezentēs savu 22. augustā klajā nākošo ripuli Black And White America, taču viņš šeit pāris reizes jau ir redzēts. Neko darīt, jāsamierinās ar to, ko piedāvā.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.

Svarīgākais