Māra Briežkalna Kvintets veiksmīgi uzstājies ASV

Latvijas džeza mūziķu "Rīgas ritmi All Stars" veiksmīgā turneja ASV raisījusi šīs valsts kritiķu, mūziķu interesi, aicinot jau nākamajā gadā doties uzstāties uz dažādām ASV pilsētām.

Tā trešdien, stāstot par pieredzēto koncertbraucienā pa ASV no 4. līdz 20.maijam, žurnālistiem pavēstīja "Rīgas ritmu" mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns.

ASV turnejas laikā, uzstājoties Vašingtonā, Rokvillā, Filadelfijā un Ņujorkā, nospēlēti kopumā astoņi koncerti, tostarp izpārdotas abas koncertreizes slavenajā džeza klubā "Blue note". Kvinteta vadītāja un bundzinieka Māra Briežkalna, vokālista Intara Busuļa, saksofonista Ginta Pabērza, kontrabasista Andra Gruntes un džeza pianista Viktora Ritova izpildījumā klubā „Blue Note" tika atskaņotas kompozīcijas no kvinteta jaunākā albuma „Latvian Evergreens 2".

Visos turnejas koncertos izpildīta tikai latviešu skaņražu – Emīla Dārziņa, Alfrēda Kalniņa, Jāņa Mediņa, Arvīda Žilinska un Raimonda Paula – mūzika.

"Amerikāņi paši akcentēja, ka Latvija ir viņiem nezināma valsts un tas bijis Amerikai nezināms festivāls, uzstājušies nezināmi mūziķi. Taču beigās tas viss pārvērtās, jo latviešu mūzika, ko mēs spēlējām, viņiem bija kā svaigs gaiss. Amerikāņi teica, ka beidzot ir kaut kas jauns, nevis ierastajos Amerikas džeza standartos," pastāstīja Briežkalns.

Uzstājoties kopā ar džeza trompetistu Braienu Linču (Brian Lynch) un saksofonistu Krisu Poteru (Chris Potter), izpildīts, piemēram, Emīla Dārziņa "Melanholiskais valsis". Mūziķiem šī pieredze bijusi interesanta, un viņi solījuši šo un citus latviešu komponistu darbus iekļaut savā repertuārā arī turpmāk.

Brauciena laikā dibināti lieliski kontakti, kam pateicoties nākamgad festivālā "Rīgas ritmi" notiks vairāki koncerti ar saukli "Ņujorkas universitāte, Ņujorkas mākslas fonds un "Blue Note" piedāvā", piedāvājot augstākās raudzes mūziķu uzstāšanos Rīgā. Savukārt 2014.gadā iecerēts vērienīgs Latvijas un ASV sadarbības projekts.

Turnejā piedalījās saksofonists Guntis Pabērzs, vokālists un trombonists Intars Busulis, pianists Viktors Ritovs un bundzinieks Māris Briežkalns.

Mūzikas un prezentācijas pasākumi tapuši, sadarbojoties ar Ārlietu ministriju un Latvijas vēstniecību ASV.

Izklaide

Pēc sensacionālās uzvaras Eirovīzijā šveicietis Nemo ar saviem koncertiem ir uz izķeršanu – pie mums viņš iepriekš bija pieteikts ar koncertu nākamā gada 10. aprīlī koncertzālē “Palladium”. Taču izrādās, ka viņš Latvijā viesosies jau krietni ātrāk – tūlīt, tūlīt Laimas Vaikules organizētajā festivālā!

Svarīgākais