Saksofonists Toms Rudzinskis izdod dziesmu un piesaka tūri

© Publicitātes foto

Desmit gadus kopš sava debijas albuma izdošanas Toma Rudzinska kvartets atgriezies ar jaunu skaņdarbu “Roundabout” no gaidāmās skaņuplates “Interception”. Līdz ar albumu izziņoti tā prezentācijas koncerti Rīgā, Valmierā, Kuldīgā un Liepājā.

Apvienojot mūziķus no Latvijas, Itālijas, Vācijas un Belģijas, Toms Rudzinskis dzīvošanas Berlīnē periodā piedzīvoto apkopojis desmit skaņdarbos, kas savu pirmo publisko satikšanos ar klausītājiem piedzīvos Baltijas valstīs. Sekojot šī gada “Zelta mikrofonu” ieguvušajam “fussion” žanra projektam “Abyss”, jaunajā akustiskā kvarteta albumā dzirdamas atsauces arī uz akadēmisko mūziku, ko izceļ ierakstā pieaicinātais stīgu kvartets. Līdz ar ieskaņas koncertu sēriju publikas vērtējumam nodots albuma pavadošais skaņdarbs “Roundabout”, kam tapis arī dokumentāla rakstura videoklips, pašam mūziķim daloties ar ierakstu tapšanas procesu un atskatu uz kvarteta pēdējo desmitgadi.

Albums “Interception” tiek izdots džeza mūzikas izdevniecības “Jersika Records” paspārnē, ar kuru Rudzinski saista īpaša sadarbība. “Toma un Gerharda Orniga kvartets bija pirmā “Jersika Records” ierakstu plate, ar kuru uzsākām sadarbību. Tas bija īpašs notikums, un man ir prieks atgriezties pie darba kopā ar Tomu, šoreiz jau plašākā sastāvā ar stīgu kvartetu,” stāsta izdevniecības vadītājs Mareks Ameriks. “Toms ir nozīmīgs izpildītājs un komponists gan Baltijas, gan plašākā mērogā - ceru, ka ar šo plati varēsim nest Latvijas vārdu vēl tālāk!” par jauno albumu stāsta izdevniecības vadītājs Mareks Ameriks. Albums no 27. oktobra pieejams “Jersika Records” “Bandcamp” vietnē, kur to var pasūtīt arī vinila platē.

Albuma prezentācijas tūre Baltijas valstīs notiks līdz 3. novembrim. Septiņos koncertos kopā ar Rudzinski uzstāsies libāņu džeza celmlauzis, pianists Tareks Jamani un divi spilgti Berlīnes džeza skatuves pārstāvji -itāļu kontrabasists Igors Spalatī un pašmāju godalgotais latviešu džeza un ritmiskās mūzikas bundzinieks Ivars Arutjunjans. Ar tūres datumiem var iepazīties mūziķa mājas lapā, bet centrālais notikums gaidāms otrdien, 29. oktobrī, VEF Kultūras pilī.

Toms Rudzinskis ir viens no vadošajiem džeza saksofonistiem un komponistiem Baltijā. Auditorijai plašāk pazīstams ar savu inovatīvo skanējumu un starptautiskajām sadarbībām kā prestižās Amsterdamas Mūzikas konservatorijas absolvents, ieguvis džeza un akadēmiskās mūzikas apbalvojumus. Pēc vairāku gadu aktīvas koncertdarbības Eiropā, 2023. gada pavasarī Toma Rudzinska kvartets atgriezās Latvijā ar koncertiem, meistarklasēm un darba pie jaunā albuma. Kvarteta debijas albums “ABRA” guva plašu atzinību 2015. gadā, saņemot mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” nominācijas kā labākais džeza albums un gada debija, Latvijas Radio nodēvējot to par “pēdējo gadu iespaidīgāko atklājumu Latvijas džezā”. Rudzinska iepriekšējais albums, “jazz/fusion” žanrā ieturētais “Abyss”, 2024. gada sākumā saņēma “Zelta mikrofonu” kategorijā “Labākais džeza albums”.