Koncertēt pie kaimiņiem pošas arī islandiešu "Sigur Ros"

© Publicitātes foto

Jau ierasts, ka Baltijas kaimiņu koncertpiedāvājums kļūst aizvien plašāks un kārdinošāks - ar diviem ekskluzīviem orķestra koncertiem Tallinā nākamā gada rudenī viesosies viena no pēdējā laika ikoniskākajām grupām “Sigur Ros”.

Islandes postroka ģēniji “Sigur Ros” sniegs vienīgos koncertturnejas priekšnesumus Baltijas valstīs 19. un 20. septembrī koncertzālē “Alexela”, kopā ar Tallinas kamerorķestra paplašināto sastāvu prezentējot savu jaunāko studijas albumu “Átta”. Šīs uzstāšanās būs daļa no grupas tikko izziņotās Eiropas un Apvienotās Karalistes īpašās orķestru turnejas.

1994. gadā dibinātā grupa “Sigur Rós” (kas nozīmē “uzvaras roze” un nosaukta tā dziedātāja un līdzdibinātāja Jona Tora Birgisona jeb Jónsi jaunākās māsas vārdā) ir slavena ar savu unikālo ēterisko skanējumu, kā arī specifisku Jonsī balsij raksturīgu falsetu. “Sigur Rós” ir izdevuši astoņus studijas albumus, no kuriem jaunākais studijas darbs “Átta” (2023), pirmais pēdējo desmit gadu laikā, ir viņu līdz šim intīmākais un emocionāli tiešākais ieraksts. “Tas atklāj visu, kas padarījis “Sigur Ros” par vienu no ambiciozākajām un atzītākajām grupām ar gandrīz desmit miljoniem pārdotu albumu kopiju, vienlaikus iezīmējot stabilu vietu perspektīvai nākotnei,” raksta zinātāji.

Tallinas kamerorķestris ir “Grammy” balvas ieguvēji, 1993. gadā to dibināja diriģents Tonu Kaljuste. Pēdējo trīs gadu desmitu laikā tas ir kļuvis par Igaunijas pazīstamāko orķestri un gaidītu viesi uz daudzām skatuvēm Eiropā un ārpus tās - orķestris ir ieguvis atzinību ar savām mākslinieciskajām koncepcijām un interpretācijas meistarību. Citi orķestri, ar kuriem “Sigur Rós” sadarbosies koncertturnejas laikā, ir Londonas laikmetīgās mūzikas orķestris (LCO), Taivānas Nacionālais simfoniskais orķestris, “Resound Collective”, Brisbenas filharmonijas orķestris un Melburnas simfoniskais orķestris. Šajā tūrē “Sigur Rós” spēlēs daudzās no pasaules ikoniskākajām vietām, tostarp Londonas Karaliskajā Alberta zālē, Romas “Sala Santa Cecilia”, Parīzes “Salle Playel”, Briseles “Bozar” un “Konzerthaus” Vīnē.

Izklaide

Godinot Latvijas rudens ražas sezonu, “Maxima Latvija” noskaidrojusi 2024. gada vērienīgākos Latvijā audzētos ķirbjus. Šogad 19. “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” par rudens ražas līderi tika kronēts Luīzas Neimanes ģimenes 443 kg smagais ķirbis no Kuldīgas novada, kurš sasniedz 402 x 340 cm apkārtmēru.

Svarīgākais