Pašmāju hiphopā debitē repere ar skatuves vārdu Revolūcija

© Publicitātes foto

Pašmāju hiphopā sevi pieteikusi jauna repere ar skatuves vārdu Revolūcija, kura jau izdevusi debijas singlu “kumode”, piedaloties arī dziedātājai Amandai. Viņa, Ūga, BDG, Krisy (esot vēl divas) – hiphopa dāmu skaits Latvijā pieaug!

Revolūcija, īstajā vārdā Lūcija (tātad Revo-Lūcija!) Bāliņa, dzimusi Jūrmalā un uzaugusi pašmāju repa karaļa anša bieži vien apdziedātajos Kauguros. Savas gaitas tekstu rakstīšanā uzsākusi, patstāvīgi rakstot domrakstus un dzejoļus. Šobrīd viņa ir 1. kursa žurnālistikas studente Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) un portāla Hiphops.LV autore. Iepriekš aktīvi piedalījusies skolēnu pašpārvaldes un Jūrmalas Jauniešu domes aktivitātēs, kā arī organizējusi dažādus skolas, klases un pilsētas pasākumus.

Meitenes debijas singls “kumode” ierakstīts “401 studijā”, ierakstu un pēcapstrādi veicis Tablis (Toms Horsts), bet muzikālā pavadījuma jeb bīta autors ir ārzemju bītmeikers nAyz. Dziesmas piedziedājumā dzirdama Amanda (Amanda Estere Kraģe), kura kopā ar Revolūciju tandēmā darbojusies jau no skolas laikiem, tāpēc nav brīnums, ka tagad meitenes apvienojušās kopīgam singlam. Vai tas tiešām ir reps - izklausās pēc popa ar hiphopa elementiem -, to labāk spriest šī žanra speciālistiem, taču pati Revolūcija, padzirdot šādus apskatnieka prātojumus, “taisīja lielas acis” - laikam jau tas tomēr skaitās reps. Jāuzteic singla vizuālais noformējums, tiesa, pašas meitenes un viņu līdzgaitnieki tādu avīzi kā fonā redzamais “Pionieris” droši vien tiešām redzējuši tikai mammu vai pat vecmāmiņu kumodēs. Un labi, ka tā.

“Singlā rotaļīgi tiek atklāti stāsti no Kauguru daudzstāvu ēku rajona, kurā jaunās mākslinieces piedzīvojušas gan dienas, gan nedienas. Tiek uzsvērtas prioritātes, kas neaprobežojas ar iespējām rajonā un šaurleņķa skatu uz dzīvi. Kumode simbolizē neremdināmu vēlmi izlauzties no ierastā Kauguru dzīves modeļa, sasniegt vairāk ne tikai profesionālajā dzīvē, bet arī mīlestībā,” tā jauno censoņu izdoto singlu piesaka hiphopa lietu pārzinātāji.

“Dziesmas vēstījumu papildina mana pieredze ārpus Latvijas, kad ir sanācis pabūt spāniski runājošā vidē un uz laiku izsprukt no rajona ķieģeļu mūriem. Nenoliedzami, visvairāk iedvesmu dziesmas rakstīšanā esmu smēlusies, klausoties repu un apmeklējot latviešu hiphopa pasākumus. Esot daļai no Hiphops.LV, pavērās iespēja arī rakstīt par repu, ne tikai to klausīties, satikt pašus māksliniekus un iejusties latviešu repa saimē,” stāsta dziesmas autore Revolūcija.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais