Mūzikas gada balvu sadale sākusies - "Austras balva" tiek "kubai"

© Publicitātes foto

Kultūrvietā “Hanzas perons” sestdien norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija un nominantu koncerts, kurā varēja klātienē vērot lielāko daļu no Top 10 izvirzīto albumu izpildītājiem. Pats galvenais brīdis, protams, bija uzvarētāja paziņošana – par “Austras balvas” ieguvējiem mazliet pārsteidzoši kļuva grupa “kuba”.

Lai gan pirms “Austras balvas” pasniegšanas ceremonijas par galveno favorīti uz uzvaru tika minēta elektroniskās mūzikas izpildītāja Sign Libra (īstajā vārdā Agata Meļņikova) ar savu “Hidden Beauty”, prestižo apbalvojumu no kultūras ministres Agneses Lāces rokām saņēma grupa “kuba” par laika posmā no 2003. līdz 2006. gadam sacerēto, 2017. gadā ierakstīto, bet tikai šogad pirms Jāņiem izdoto albumu “Laukumi”.

Uz skatuves pēc balvas kāpa tikai puse no “kubiešiem” - Jānis Žilde, Mikus Solovejs un Mareks Ameriks, jo Mārtiņš Strautnieks jeb Gonzo jau ilgstoši dzīvo Britu salās, Arnis Račinskis šobrīd atpūšas kaut kur Spānijā un citās nodarbēs šajā vakarā aizņemts bija arī Toms Ostrovskis. “Austras balvas” ieguvēji līdz ar pašu balvu stilizēta Austras koka veidolā saņēma arī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) stipendiju 1000 eiro apmērā turpmākajai karjeras attīstībai. “Kubas” gadījumā jautājums par “turpmāko karjeras attīstību” ir stipri diskutabls, jo šī grupa “de facto” vairs nepastāv, tomēr saņemtā “Austras balva”, iespējams, stimulēs šo formāciju savākties uz kādu koncertu - tā vismaz aizprātojās Mareks Ameriks.

Šogad „Austras balva” tika pasniegta jau septīto reizi, tās izveides iniciatori ir mūzikas portāla “Intro.lv” žurnālisti Lauris Anstrauts un Normunds Vucāns (visu cieņu viņu uzņēmībai!). Iepriekš to ir saņēmuši solo mākslinieki Alise Joste un ansis, kā arī grupas „Rīgas Modes”, „Satellites LV”, „Polifauna” un „Tribes of the City”.

“Austras balvai 2024” tika izskatīti albumi, kuri iznākuši periodā no pagājušā gada 1. jūlija līdz šī gada 30. jūnijam, un kuri atbilst formātam un hronometrāžai, proti, to garums sasniedz vismaz 30 minūtes vai arī tajos ir vismaz astoņi skaņdarbi. Kopumā žūrija šogad izvērtēja 126 albumus, kaut vai punktu saņemot gandrīz pusei no tiem, ja precīzāk - kopumā 61 albums tika ierindots kaut viena žūrijas locekļa Top 10. Tālākajā vērtēšanas procesā žūrija no desmit lielāko punktu saņēmušajiem un līdz ar to labu publicitāti garantējošajam Top 10 nominētajiem albumiem nākamajā vērtēšanas kārtā izvēlējās vienu vienīgo, kas tad arī tika pasludināts par uzvarētāju.

Koncertā “Hanzas peronā” uzstājās puse no nominantiem: “Netīrās cilpas” ar latvju repa ziedu ansi, Ozolu un Wiesuli u.c. priekšgalā, eksplozīvie alternatīvie rokeri “Purple Negative”, skaļi psihedēliskie latviešu/franču garāžroka pārstāvji “Les Attitudes Spectrales”, starptautiski atzītā elektroniķe Signa Libra, kā arī trokšņotāju tandēms ritunsiic (Aleksis Luriņš) un Ug Ug Ugg Ugg (Uģis Jansons Krastiņš). No Top 10 dažādu iemeslu dēļ koncertā uzstāties diemžēl nevarēja grupas “Kautkaili”, “Laika Suns” un “kuba”, kā arī reperi Wiesulis & sangvn, bet pirms paša koncerta mūziķa traumas dēļ “noleca” arī postmetāliskie trokšņu roka pārstāvji “Stabs”.

Pasākumu vadīja Latvijas Radio 5 ētera personības Linda Samsonova un Toms Putniņš, kuri uzstāšanos starplaikos tirdīja nominantus ar dažādiem nestandarta jautājumiem - vismaz Lindai tas sanāca pat ļoti interesanti. Starp citu, pasākumu “Hanzas peronā” varēja apmeklēt visi interesenti - biļešu cena maksāja tikai 20 eiro -, bet tiem, kuriem to izdarīt tomēr nesanāca vai nebija vēlmes, būs iespēja to noklausīties pilnā garumā pirmdien, 16. septembrī, sākot no 19.00 Latvijas Radio 5 ēterā, pēc kā sekos padziļināts ieskats uzvarējušajā albumā rubrikas “Izstāsti albumu” ietvaros.

Plašāks izklāsts par “Austras balvas” norisi - nedēļas nogalē digitālajā laikrakstā “Neatkarīgā”.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais