Pēc 16 gadiem atgriežas leģendārais mūzikls "Klase"

© Publicitātes foto

Pirms 16 gadiem pēdējo reizi izskanēja leģendārais mūzikls “Klase”, kurā Niks Matvejevs, Kaža jeb Kārlis Būmeistars un Annija Putniņa stāstīja par attiecībām starp pusaudžiem – jauniešiem no dažādām ģimenēm, kurus vieno mācības vienā klasē. Nu mūzikls jaunās skaņās un režijā 23., 25. un 30. septembrī atgriežas VEF Kultūras pilī.

Uz satikšanos jaunajā “Klasē” aicina Katō (Anna Zankovska), Dagnis Roziņš, Andžella Goba, Miks Galvanovskis, Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas audzēkņi, kā arī Annija Putniņa, kura šoreiz iejutīsies skolas direktores lomā. Režisors Juris Jonelis un mūzikas autors Jānis Ķirsis “sola labu laiku un dziļas pārdomas elektroniskās un repa mūzikas ritmos.”

Kopš oriģinālā mūzikla “Klase” izskaņas pagājusi vairāk kā dekāde, tomēr jauniešu savstarpējās attiecības un attiecības ar skolotājiem joprojām ir aktuāls jautājums. Mūzikls uzdod svarīgos jautājumus - kā pusaudžu gados nepazust vientulībā un digitālajā tuksnesī? Izrāde apskata arī tādus aktuālus notikumus kā jauniešu karaklausība, dienesta pieredze, kā arī emocionālā nobriešana laikā, kad Eiropas teritorijā plosās karš.

“Šī izrāde ir godīga un fiksē jauniešu dzīvi no tās reālā skatu punkta. Pieskaramies gan tādiem svarīgiem tematiem kā mobings, gan nemirstošajiem mīlestības jautājumiem. Šoreiz īpaši domājām par to, kādā formā pasniedzam informāciju. Vēlējāmies lai tas ir saistoši un jaunietis uz skatuves spēj saskatīt sevi. Priecājamies, ka mūzikla veidošanā izdevies iesaistīt arī reālus jauniešus, kuri uzstāsies saviem vienaudžiem,” norāda mūzikla režisors Juris Jonelis.

“Šis mūzikls no iepriekšējās “Klases” atšķiras ne tikai ar saturu, bet arī skanējumu. Skaņdarbi ir komponēti, īpaši domājot par jauniešu auditoriju, tādēļ daudzi no tiem veidoti elektroniskās mūzikas vai repa stilā. Mūsu vēlme bija izveidot ne tikai mūziklu, bet arī dziesmas, kas pēcāk spētu rast “dzīvi” jauniešu ikdienā. Šobrīd jau piedāvājam “YouTube” platformā noklausīties pirmo singlu “Es Tev iemācīšu” no izrādes albuma,” stāsta mūzikas autors Jānis Ķirsis.

Izklaide

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jaunās sezonas atklāšanas preses konferencē LNSO fonda Izcilības balva 5000 eiro apmērā pasniegta LNSO I vijoļu grupas otrajam koncertmeistaram Sandim Šteinbergam, aģentūru LETA informēja fonda valdes locekle un mārketinga direktore Dagnija Pētersone. Projekts radīts, lai risinātu mūziķu atalgojuma problēmas Latvijā un novērstu tendenci, ka izcili mūziķi izvēlas doties strādāt uz citām Eiropas valstīm, tāpēc viens no balvas mērķiem ir sniegt finansiālu atbalstu izcilākajiem LNSO mūziķiem un viņu darbībai Latvijā. Balvas ieguvējs tika noskaidrots konkursa kārtībā, kurā piedalījās visi LNSO mūziķi. Žūrija, ko veidoja LNSO fonda dibinātāji - Gunda Vaivode, Andris Poga, Ints Dālderis, Arturs Maskats un Līga Līce - , un arī fonda valdes locekļi - Jānis Jenzis un Inese Stankeviča -, mūziķu sniegumu vērtēja visas sezonas garumā. Balvas kritēriji ietvēra ne tikai izcilu muzicēšanas tehnisko izpildījumu, bet arī spilgtu dalību orķestra kamermūzikas programmās, inovatīvu pieeju repertuāra veidošanā un radošu ieguldījumu gan kamermūzikas ciklā, gan izglītojošos koncertos. Līdzās tam tika novērtētas arī idejas, kas stiprina LNSO tēlu Latvijas koncertdzīvē. LNSO fonds dibināts 2015. gadā ar mērķi radīt platformu kvalitatīvai sabiedrības iesaistei orķestra attīstībā. Paralēli savai tiešajai darbībai LNSO fonds pievērš uzmanību un iesaistās dažādos projektos, kas akcentē sociālo atbildību: labdarības projekti kādas konkrētas tēmas aktualizēšanai, aktivitātes simfoniskās mūzikas popularizēšanai un pieejamībai, kā arī topošo mūziķu un LNSO mūziķu atbalstīšanai.

Svarīgākais