Recenzija: Tumsa – “1996”

© Publicitātes foto

10. augustā - dienā, kad Aizputē tika atklāts dziedātāja un dziesmu autora Mārtiņa Freimaņa muzikālais piemiņas soliņš - ar “Mārtiņa Freimaņa fonda” atbalstu klajā nāca arī grupas “Tumsa” paši pirmie dziesmu ieraksti, kuros kā solists piedalījās Mārtiņš. Jāatzīst, ka par šiem 1996. gadā veiktajiem ierakstiem laikam zināja tikai liepājnieki, “mikrofonieši” un grupas “Tumsa” fani – būsim reāli, lielākajai daļai “Tumsa” labākajā gadījumā sākās ar grupas uzvaru “Liepājas dzintarā” un pirmo kaseti “Putni” 1998. gadā.

Atgriežoties tālā vēsturē, jāatgādina, ka “Tumsa” dibināta 1991. gadā, tās “tēvs” ir basģitārists Jānis Daugalis. Pirmos trīs gadus solista pienākumus pildīja Fēlikss Ķiģelis, un tikai pēc tam par vokālistu kļuva tolaik tikai 17 gadus jaunais Mārtiņš Freimanis. Izrādās, ka pēc pāris gadiem tapuši arī pirmie ieraksti. Līdz šim šie 1996. gadā Liepājas “Rietumu radio” studijā veiktie 14 dziesmu ieraksti bija sakopēti vien pāris audiokasetēs un publiski nebija pieejami, taču nu šis baltais plankums “Tumsas” vēsturē ir dzēsts. Protams, tehniski ieraksts ir tālu no pilnības (ļoti tālu!), taču vērtību tam piedod gan publiski agrāk nedzirdētie skaņdarbi, gan Mārtiņa centieni “dziedāt kā Grodumam” - izklausās gan, ka ne tik daudz tam, kurš Jānis no “Līviem”, bet tam, kurš viņa dēls Elviss, un kurš tolaik kopā ar Ķiģeli junioru startēja grupā “Melnā Princese”.

Albums ir stundas un vēl piecu minūšu garumā, un tajā iekļautais repertuārs ir puse uz puse - septiņas dziesmas latviski un septiņas angliski. Protams, var jau pasmīkņāt par Freimaņa pirmajām, salīdzinoši naivajām balādēm angļu valodā un par “Tumsas” anglisko repertuāru vispār, taču jāatminas, ka 90. gadu vidū liela (varbūt pat lielākā) daļa latvju mūziķu bija svēti pārliecināti, ka atliek vien viņiem sagatavot dziesmas angļu mēlē, tā pavērsies visu Rietumu mūzikas izdevniecību durvis un ielūgumi uz lielajiem festivāliem paralizēs vietējo pasta nodaļu darbu. “Tumsas” gadījumā pārsteidz, ka angliskajā versijā liepājnieki, šķiet, neapzināti mēģinājuši tēmēt ārtroka vai vismaz “Deep Purple” u.tml. grupu virzienā, par ko liecina dziesmas ar sarežģītu instrumentālo struktūru piecu (“Impossible World”, “Take Those Away”) un pat septiņarpus minūšu (“You’ll See”) garumā, tikai… nekas viņiem no tā nav sanācis. Tiesa, ģitārsolo gan iespēlēts vareni - tas laikam Haralda Drekslera nopelns.

Ja angliskais repertuārs ir saturiski neinteresants, tad par latviskajām dziesmām to nevarētu teikt - tur starp rindām ir saklausāma tā neredzamā talanta dzirksts, ko acīmredzot šajā Liepājas grupā un tās vokālistā tolaik pamanīja pieredzējušie “Mikrofona ierakstu” darboņi. “Tumsas” faniem būs labāk zināms, kuras no šīm dziesmām vēlāk iekļautas uz palikšanu grupas repertuārā, taču vismaz “Zibens” noteikti ir dzirdēts. Taču ne par to - protams, viss skan bērnišķīgi un naivi, taču no tādām rokdziesmām kā “Meli” vai “Manai zemei sāp” pilnīgi noteikti varētu sanākt labi gabali, pie tām kārtīgāk piestrādājot un saliekot pareizos akcentus. Savukārt “Dejo” piedziedājums prasās pēc tā “nosperšanas” un ietērpšanas citā dziesmā - te varētu sanākt lielas lietas!

Ieraksta skaņas apstrādi veicis vairāku grupas “Tumsa” albumu producents Gints Stankevičs - lai gan albums joprojām skan kā no 70. gadu beigu pagrabu dzīlēm, var tikai iedomāties, kādas titāniskas pūles Gintam prasījusi tā padarīšana kaut daudzmaz klausāmā formātā. Albums pieejams mūzikas straumēšanas servisos, taču 31. augustā limitētā skaitā tas nāks klajā arī CD versijā. Tiesa, kopumā būs pieejami tikai 100 CD un tie, kuri to micrec.lv mājas lapā pasūtīs līdz tā izdošanas brīdim, dāvanā saņems arī Daigas Mazvērsītes grāmatu “Mans draugs Mārtiņš Freimanis”.

Kas attiecas uz grupu “Tumsa” pašlaik, tad tā ir dzīvāka par dzīvu. Tajā joprojām muzicē grupas dibinātājs un dziesmu autors Jānis Daugalis, tāpat arī ģitārists un dziesmu autors Haralds Drekslers. Pašreizējais grupas solists Jānis Dreimanis (savulaik manīts cerīgajā grupā “Dawn Town”), kura tēvs Viktors Dreimanis kādreiz bijis Liepājas grupas “Credo” dalībnieks, labi iejuties kolektīvā un šobrīd ir viens no aktīvākajiem jauno dziesmu tekstu autoriem. Grupas jaunais studijas albums jau esot pabeigts, tātad rudenī tas ieraudzīs dienasgaismu digitālā un arī fiziskā formātā, bet pašlaik vairāku radiostaciju rotācijās ir “Tumsas” dziesma “Nemiera kaijas” - par to var balsot arī “Muzikālās bankas” aptaujā. Jau pavisam drīz radiostacijās nonāks jauna dziesma un video “Mans rīts”, kuras video versija tika filmēta Aizputē.

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais