Bruknā uzstāsies Aleksandra Špicberga ar vīru vokālo grupu

© Publicitātes foto

Daudz izslavētajā Bruknā 16. augustā notiks interesants brīvdabas koncertuzvedums ar gaismas un skaņas saspēlēm, kurā piedalīsies dziedātāja Aleksandra Špicberga, sitaminstrumentālisti Mikus Bāliņš un Elvijs Endelis, kā arī vīru vokālā grupa.

Koncertuzvedumā “Laiks. Tu. Lūgšana” izskanēs dažādu gadsimtu un tradīciju garīgi dziedājumi latīņu, grieķu, aramiešu, baznīcslāvu un latviešu valodās, kā arī igauņu komponista Arvo Perta instrumentālie skaņdarbi. Daļa programmā iekļauto skaņdarbu klausītājam būs jaunatklājums, tostarp lūgšana “Mūsu Tēvs debesīs” aramiešu valodā.

Programma izskanējusi jau astoņās Latvijas baznīcās, guvusi nedalītu skatītāju un kritiķu atzinību, taču šoreiz tā klausītājus aicina uz satikšanos “dabas katedrālē” zem zvaigžņotajām debesīm. Brīvdabas uzveduma īpašo gaismu un skaņas konceptu, kas klausītājiem ļaus piedzīvot “brīvdabas katedrāles” efektu jeb telpisku skaņas ilūziju, radījuši gaismu režisors Ivars Vācers un skaņu režisors Andris Ūze.

“Mans sapnis ir, lai mēs šajā sarežģītajā laikā visi būtu kopā, sajustu kopību un stiprinātos kopīgās lūgšanās. Ja tikai uz mirkli pasaulē apklusīs lūgšana, pasaule apstāsies griezties. To mēs nedrīkstam pieļaut!” apņēmīgi saka Aleksandra Špicberga.

Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš ir spoži un virtuozi sitaminstrumentālisti, starptautisku konkursu laureāti, savukārt vīru vokālā grupa ir īpaši šim projektam izveidota mūziķu apvienība Aleksandras Špicbergas vadībā. Baznīcas dziedājumu kontekstā, to varētu saukt arī par vīru kori, jo 12 dziedoņi būtu jau patiešām prāvs un pilnskanīgs draudzes koris. Līdzīgi kā skanējumā tik daudzveidīgie dziedājumi, arī paši dziedātāji, lai arī visi guvuši muzikālu izglītību, ir ar ārkārtīgi atšķirīgām balsīm, dziedāšanas manierēm un pieredzi. Starp dziedātājiem ir gan diplomēti kora diriģenti un profesionālu koru dalībnieki, gan dažādu konfesiju draudžu koristi. Liela daļa dziedātāju ir Rīgas Doma kora skolas zēnu kora absolventi. “Tas arī bija viens no uzveduma veidotāju sākotnēji liktajiem uzdevumiem, pulcējot dziedātāju sastāvu, atrast zelta vidusceļu starp akadēmisku un dabisku dziedāšanas manieri, saglabājot autentisku, pirmatnēju balsu skanējumu,” skaidro programmas veidotāji.

Izklaide

Andrejs Osokins šoruden piedāvās jaunu latviešu klaviermūzikas komponistiem veltītu koncertprogrammu “No Vaska līdz Vītolam. Latviešu klaviermūzikas dižgari”. Tās pirmatskaņojums izskanēs 22. septembrī Ventspilī, bet pēc tam koncerti būs arī Siguldā, Aizkrauklē, Ulbrokā, Ogrē un citviet.

Svarīgākais