Recenzija: I Mean Love – "Rīta Saule"

© Publicitātes foto

Šonedēļ – “Positivus Festival”! Un virkne ar māksliniekiem, kurus gribēsies redzēt un dzirdēt, kurus vajadzēs redzēt un dzirdēt, un kurus nāksies redzēt un dzirdēt. Dažiem no viņiem būs arī jaunumi, piemēram, pašmāju daudzgalvainās hiphopa cunftes pārstāvim I Mean Love (īstajā vārdā Raiens Šaubergs), kuram nupat iznāca jauns studijas lieldarbs.

“Rīta Saules” noklausīšanās pasākumu šis mūziķis K. K. fon Stricka villā bija sarīkojis jau maija sākumā, solot albumu izdot pēc kāda mēneša. Nevarētu teikt, ka I Mean Love nav “trāpījis termiņos” - nokavējis tikai kādu mēnesīti, turklāt piedāvāt jauno darbu pirms “Positivus” patiesībā ir daudz pareizāks gājiens. Projektā “Rīta Saule” iesaistīts pats I Mean Love un Krish (Kristaps Hļevickis), kuri pie tā strādājuši divus gadus, un “abi mūziķi lepni atzīst, ka albuma tapšana un nodošana klausītāju ausīm un sirdīm, visticamāk, būs dekādes nozīmīgākais notikums ne tikai Latvijas hiphopa kultūrā, bet arī Latvijas mūzikas un mākslas kultūrā kopumā.” Kā noklausīšanās pasākumā skaidroja Raiens, albums uz to brīdi bijis gatavs par aptuveni 98%, tikai vēl vajadzējis piestrādāt pie niansēm, pie kurām laikam bija pieskaitāma arī nosaukumu sadomāšana dziesmām, jo aptuveni pusei no 16 skaņdarbiem tādu vēl tad nebija...

Rezultāts atbilst solītajam - 16 skaņdarbi, no kuriem kāds pāris jau ir publicēti (vismaz “Laba diena” noteikti). Pats interesantākais, ka to vidū nav I Mean Love pazīstamākā gabala “Taurenīt?”, kas tapis sadarbībā ar Būū (Ilze Fārte) - šķita, ka tam vieta albumā jau rezervēta. Stilistiski - elektroniskais-“r&b”-“soul”-hiphops ar dažādiem tehniskajiem efektiem un ieklausīties liekošiem tekstiem.

Par projektu “Rīta Saule” jau vairākkārt pieminētajā noklausīšanās pasākumā I Mean Love teica aptuveni tā - būs, kam albums patiks, būs, kam tas riebsies. Tiesa, pēc paša mūziķa izteiksmes veida nešķita, ka viņš ticētu tam, ka kādam tas varētu arī riebties… Īsti tam arī nav iemesla, lai gan nepatikt tas varētu gan - albums ir diezgan specifisks, iespējams, tas būs pat tuvāks “r&b” un soula piekritējiem nekā reperiem, taču abu minēto stilu cienītāju Latvijā nav īpaši daudz. Albumu ir viegli un patīkami klausīties, taču tas diez ko neaizrauj (nav asuma), ja neskaita dažus ausīs iekrītošākus gabalus. Pie tādiem pirmām kārtām jāpieskaita superīgais “Elpot” - laikam pat pats I Mean Love nav novērtējis tā potenciālo spēku, ja jau iebāzis albumā tikai ar 11. kārtas numuru... Jāuzteic arī kopdarbs ar Odu dziesmā “Kur cīgas?” un minētā “Laba diena”. Vēl - albumu noslēdzošais titulgabals “Rīta Saule”, varbūt “Gonka”, varbūt arī “Vella mīla”, kurai krāsainību piedod Gia Mart, savukārt straumēšanas servisā “Spotify” izteikti lielākais klausījumu skaits grūti izprotamu iemeslu dēļ ir elektronizētajai kompozīcijai “Ausma”.

Īsumā par pašu I Mean Love. Savu muzikālo karjeru uzsācis ļoti agrā vecumā, bet apzināti atgriezies mūzikas lauciņā 2017. gadā. Pēdējo piecu gadu laikā viņam ir iznākuši jau četri albumi (“The Secret”, 2017; “Spiritual Wellness”, 2018; “Spēle”, 2020 un “9”, 2021) un viens EP (“Rozaa kraasa”, 2022), kuros atrodamas muzikālās sadarbības ar tādiem hiphopa māksliniekiem kā Prusax, MC Apšaude, Hunn un Silraq. Jautājot par skatuves vārda nozīmi, I Mean Love skaidro: “Tas ir būtības veids. “I Mean Love” ir šis viss ceļš, ko ejam; viss, ko mēs atstājam aiz sevis; visi pārbaudījumi, kuri mums stājas pretī, lai tikai mēs varētu atkal pakāpties soli uz augšu un priekšu. Viss, kas mums atgādina, ka mēs nekad nedrīkstam atmest ar roku saviem mērķiem un sapņiem. Viss, kas parāda - kas esmu es, kas esi tu, kas esam mēs!”

Izklaide

Andrejs Osokins šoruden piedāvās jaunu latviešu klaviermūzikas komponistiem veltītu koncertprogrammu “No Vaska līdz Vītolam. Latviešu klaviermūzikas dižgari”. Tās pirmatskaņojums izskanēs 22. septembrī Ventspilī, bet pēc tam koncerti būs arī Siguldā, Aizkrauklē, Ulbrokā, Ogrē un citviet.

Svarīgākais